Zbog moći Rusije i Putina
0

Njemački ministar odbrane: Treba vojno jačati, doći će do smanjenja američkog angažmana u Evropi

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački ministar odbrane Boris Pistorius smatra da Evropa mora pojačati svoje sigurnosne i odbrambene sposobnosti kako bi odgovorila na prijetnju koju predstavlja Rusija, jer će SAD vjerovatno smanjiti svoje učešće na kontinentu u narednim godinama.

Pistorious je rekao da se očekuje da će američka vojska sve više usmjeriti svoju pažnju na pacifičku regiju u narednoj deceniji, što znači manje fokusa na Evropu.

"Bez obzira na to ko će postati sljedeći SAD predsjednik doći će do, nadamo se samo umjerenog, smanjenja američkog angažmana u Evropi.To znači da mi Evropljani moramo povećati našu posvećenost osiguravanju sigurnosti na našem kontinentu", konstatirao je.

Pistorious vjeruje da bi čak male misije u oblastima vojnog savjeta ili saradnje, čak i sa zemljama koje ne dijele evropske vrijednosti, donijele i ekonomske i političke koristi.

"Ovo nije samo zveckanje sabljama. Opasnosti bi mogle stajati pred nama krajem ove decenije”, rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije ove sedmice upozorio je da će ruski predsjednik Vladimir Putin ratovati na drugom mjestu nakon Ukrajine.

"Ako Putin pobijedi u Ukrajini, postoji realan rizik da se njegova agresija tu ne završi. Naša podrška nije dobrotvorna. To je ulaganje u našu sigurnost", izjavio je Stoltenberg, prenosi Politico.