Nada za Ukrajinu
23

Njemački vojni gigant planira da sljedeće godine proizvede prve oklopnjake u fabrici u Ukrajini

F. H.
Oklopno vozilo Fuchs (Foto: Shutterstock)
Oklopno vozilo Fuchs (Foto: Shutterstock)
Njemački proizvođač oružja Rheinmetall AG želi proizvesti svoja prva oklopna vozila u Ukrajini iduće godine, izjavio je izvršni direktor Armin Papperger za njemački časopis WirtschaftsWoche.

Papperger je rekao da očekuje dogovor s Ukrajinom o izgradnji oklopnih transportnih vozila Fuchs, nazvanih prema njemačkoj riječi za lisicu, i borbenih vozila pješadije Lynx do početka sljedeće godine.

"Nakon potpisivanja ugovora, prvi (Fuchs) želimo završiti u roku od šest do sedam mjeseci, a prvi Lynx u roku od 12 do 13 mjeseci", rekao je.

Ukrajina je u oktobru najavila zajednički odbrambeni pothvat s tvrtkom Rheinmetall AG za pomoć u lokalnoj proizvodnji neke ključne opreme, kao i za servisiranje i popravak zapadnog oružja poslanog u Kijev protiv ruske invazije punog opsega.

Ukrajina se uvelike oslanja na finansijsku i vojnu potporu Zapada, koji je uložio desetke milijardi dolara oružja otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju u februaru 2022. Njemačka je ključni saveznik.

Ukrajinski dužnosnici nadaju se da saradnja sa zapadnim proizvođačima oružja može pomoći u oživljavanju domaće industrije oružja koju godinama muče neučinkovitost i nedostatak transparentnosti prije ruske invazije.

Kijev također želi pokušati smanjiti svoju ovisnost o zapadnoj pomoći, stvoriti dodatni poticaj za privredu i ubrzati opskrbu streljivom na frontu kako bi podržao svoju protuofanzivu protiv veće ruske vojske.