Britanska studija
163

Nošenje maski bi moglo spriječiti drugi val pandemije koronavirusa

Klix.ba
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nošenje zaštitnih maski bi moglo spriječiti drugi pandemijski talas COVID-19 pokazala je jedna britanska studija.

Izolacija, samoizolacija i nošenje maski bi doprinijeli da pandemija bude pod kontrolom na nacionalnim nivoima, prenosi agencija Reuters.

Na čelu tima koji je uradio studiju bili su naučnici s univerziteta Cambridge i Greenwich. U studiji je istaknuto da se izolacijom i samoizolacijom ne može u potpunosti spriječiti širenje virusa. Ali, ove mjere zajedno s nošenjem maski na javnim mjestima mogu znatno smanjiti širenje virusa.

"Naše analize sugerišu da treba nositi maske na javnim mjestima", rekao je Richard Stutt, vođa tima koji je izradio studiju.

Napomenuo je i važnost fizičkog distanciranja. Ocijenio je da bi spomenute mjere bile dovoljne za ponovni početak ekonomskih aktivnosti prije nego što se napravi vakcina protiv koronavirusa.

Istraživanje je pokazalo da nošenje maski upola smanjuje širenje virusa.

Navedena studija je objavljena u naučnom časopisu "Proceedings of the Royal Society A".

Reuters podsjeća da po izbijanju pandemije nije bilo dovoljno podataka o efikasnosti nošenja maski jer je i sam virus bio nepoznat.

Pozivajući se na istraživanja urađena prethodnih sedmica, Svjetska zdravstvena organizacija je 5. juna objavila preporuku da se maske nose u cilju usporavanja širenja zaraze.