Okupirana teritorija
1

Nova analiza ISW-a: Putin se pokušava pokazati sposobnim i odgovornost za Kursk prebaciti na druge

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vladar Ruske Federacije Vladimir Putin pokušava se pokazati kompetentnim za situaciju u Kurskoj oblasti i odgovornost za invaziju oružanih snaga prebaciti na druge ruske vladine i vojne dužnosnike, naveli su analitičari Instituta za studije rata (ISW) u novoj analizi.

"Putin se nastavlja predstavljati kao učinkovit i upućen u upravljanje situacijom duž ukrajinsko-ruske granice i prebacuje odgovornost za trenutne probleme kao odgovor na ukrajinski upad u to područje na drugu rusku vojsku i dužnosnike", navodi se u analizi.

Putin je 12. augusta održao sastanak s ruskom vojskom, snagama sigurnosti, predstavnicima saveznih i regionalnih vlasti u vezi sa situacijom u regijama Belgorod, Brjansk i Kursk, tokom kojeg je ruskoj vojsci i strukturama moći dodijelio zadaće u Kursku regiju i dao svoju procjenu političke situacije, povezane s ukrajinskom invazijom na Rusiju.

Putin je zamjerio vršitelju dužnosti gubernatora Kurske oblasti Oleksiju Smirnovu što raspravlja o temama koje su, prema Putinovim riječima, u isključivoj nadležnosti Ministarstva odbrane Rusije, a Smirnovu je naložio da govori samo o socio-ekonomskoj situaciji u Kurskoj oblasti.

Putin je također odgovorio na izjavu prvog potpredsjednika vlade Denisa Manturova da su "sva druga pitanja pod kontrolom", istaknuvši da se Manturov nije dotakao nekoliko ključnih društvenih pitanja.

Guverner Belgorodske oblasti, Vjačeslav Gladkov, obratio se Putinu s direktnim zahtjevom da provede određene socijalne politike kako bi se pomoglo civilnom stanovništvu Belgorodske oblasti, ali su Gladkov i guverner Brjanske oblasti, Oleksandar Bogomaz, izbjegli Putinov gnjev ne komentirajući vojsku pitanjima.

"Putinova tvrdnja da svaki dužnosnik snosi samo jednu odgovornost u suprotnosti je s njegovim pokušajem da se predstavi kao sposoban kontrolirati i kompetentno razumjeti političku, socio-ekonomsku i vojnu situaciju duž međunarodne granice", navodi se.

Kremlj je objavio videosnimke i transkripte izvještaja čelnika regija Brjansk, Belgorod i Kursk Putinu o problemima s kojima se trenutno suočavaju ruske regionalne vlasti, vjerovatno kako bi javno prikazao čelnike regija kao odgovorne za te probleme i da im treba Putinova pomoć. Međutim, Kremlj nije objavio video ili tekst dijela sastanka u kojem su ruske vojne i sigurnosne snage vjerovatno informirale Putina.

"Odluka Kremlja da objavi video Putina kako kažnjava visoke ruske dužnosnike vjerovatno je upozorenje drugim ruskim dužnosnicima da se suzdrže od komentiranja ukrajinske invazije na Rusiju", navodi se.

Putin je delegirao preklapajuće zadatke ruskom Ministarstvu odbrane, FSB-u i ruskoj gardi u području ukrajinsko-ruske granice, još jednom naglašavajući da ruska vojna grupacija u regiji Kursk pokušava uspostaviti jedinstveno zapovjedništvo i kontrolu strukture potrebne za koordinaciju operacija.

Putin je izjavio da je glavni zadatak Ministarstva odbrane Rusije potisnuti ukrajinske snage s ruskog teritorija.