(Ne)očekivani rezultati
29

Nova anketa u Americi: Demokrate u velikom procentu ne podržavaju Bidena

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema anketi koja je uglavnom rađena prije pokušaja atentata na Donalda Trumpa u subotu, 65 posto demokrata kaže da bi aktuelni predsjednik i kandidat za novi mandat Joe Biden trebao da se povuče iz trke.

Čak sedam od deset odraslih Amerikanaca kaže da bi Biden trebao ispasti iz utrke.

Također, 57% odraslih Amerikanaca kaže da bi se Trump trebao povući iz utrke i dozvoliti Republikanskoj partiji da imenuje zamjenu. U međuvremenu, 73% republikanaca kaže da Trump treba da ostane u trci.

Nasuprot tome, samo 35% demokrata kaže da bi Biden trebao ostati u utrci.

Skoro polovina demokrata nije baš uvjerena ili je nimalo uvjerena da Biden ima mentalne sposobnosti da služi kao predsjednik, u odnosu na trećinu u februarskoj anketi. Također, 27% demokrata je izuzetno ili veoma uvjereno u njegovu sposobnost da bude efikasan predsjednik, što je pad u odnosu na 40% u februarskoj anketi.

Republikanci imaju više povjerenja u Trumpa. Anketa kaže da 60% republikanaca je izuzetno ili vrlo uvjereno da Trump ima mentalne sposobnosti da efikasno služi kao predsjednik.

Podsjetimo, Joe Biden je u nekoliko navrata ponovio da nema namjeru odustati od trke za novi mandat kazavši kako je pobijedio Trumpa jednom i da će ga pobijediti ponovo. S druge strane, Trump je nakon pokušaja atentata na njega kazao kako će se nastaviti boriti i ostati otporan u svojoj vjeri i prkosan pred zlobom.