Bliži li se kraj?
0

Nova anketa zadala glavobolju Orbanu: Najveća opoziciona stranka sve popularnija

N. Ž.
Stranka koju je osnovao Peter Magyar sve popularnija u Mađarskoj (Foto: EPA-EFE)
Stranka koju je osnovao Peter Magyar sve popularnija u Mađarskoj (Foto: EPA-EFE)
Najveća opoziciona stranka u Mađarskoj Tisza sada ima veću podršku od Fidesza među građanima koji su sigurni u to za koju će stranku glasati na narednim izborima, kaže posljednja anketa koju je proveo 21 Research Center iz Budimpešte.

Kako kažu rezultati ove ankete, podrška među ovom grupom građana za stranku koju vodi Peter Magyar je na 42 posto, dok Orbanov Fidesz trenutno stoji na 40 posto.

Kada se u obzir uzmu svi glasači, Fidesz još drži prvo mjesto s 29 posto podrške, dok je Tisza na 26 posto, čime je dodatno smanjena prednost stranke koja je na vlasti u Mađarskoj još od 2010. godine.

Poređenja radi, Fidesz je na prethodnim izborima, održanim 2022. godine, osvojio 52.52 posto glasova i komotnu većinu od 133 mjesta u mađarskom parlamentu, koji ima 199 zastupnika.

Međutim, otkad je Magyar, nekadašnji Orbanov stranački kolega a danas njegov najveći protivnik, najavio da će osnovati svoju stranku, jasno je da dobar dio građana u njemu vidi alternativu dugogodišnjem lideru.

Posljednje ankete sugerišu da bi samo tri stranke ušle u parlament. Pored Tisza i Fidesza, zastupljena bi bila ekstremno desna stranka MHM, koja jedina prelazi izborni prag od pet posto.

Naredni izbori će se održati tek 2026. godine, što Magyaru daje dodatno vrijeme da pokuša povećati prednost nad Orbanovim Fideszom.