Ulice blokirane
2

Nova Kaledonija ponovo gori: Haos na ulicama nastao nakon kontroverzne deportacije separatista

V. K.
Nakon nekoliko dana koji su se ocijenili kao relativno mirni, Nova Kaledonija ponovo je postala poprište haosa, prvenstveno zbog odluke francuskih vlasti da izvrše deportaciju organizatora masovnih demonstracija na ovom ostrvu.

Novi protesti krenuli su već od nedjelje te su nastavljeni i u ponedjeljak, a obilježili su ih sukobi između separatista i policije.

Eskalacija tenzija uslijedila je nakon podizanja optužnice protiv organizatora protesta i članova separatističkog CCAT-a te njihovog prebacivanja u zatvor u kontinentalnoj Francuskoj, 14.000 kilometara od Nove Kaledonije.

Prema pisanju francuskih medija, u kontinentalnu Francusku prebačen je i vođa CCAT-a Christian Tein za kojeg je navedeno da je orkestrirao nerede na ovom području.

"Zahtijevamo oslobađanje i hitan povratak braće i sestara te da im se sudi u njihovoj zemlji. Osuđujemo kolonijalnu taktiku Francuske nakon hapšenja", naveli su iz CCAT-a.

Povodom hapšenja aktivista i njihovog prebacivanja oglasila se i LDH, organizacija za ljudska prava u Francuskoj.

"Prebacivanje vođe za nezavisnost Kanaka na više od 17.000 kilometara od njihovih domova te njihovo smještanje u istražni zatvor krši njihovo pravo na privatni i porodični život", naveli su iz LDH.