Tek završila prethodna
7

Nova provokacija Pekinga: Kina ponovo pokrenula veliku vojnu vježbu u blizini Tajvana

N. Ž.
Kineski vojni brodovi u blizini Tajvana (Foto: EPA-EFE)
Kineski vojni brodovi u blizini Tajvana (Foto: EPA-EFE)
Kina je pokrenula novu vojnu vježbu u samoj blizini otoka Tajvan, samo sedam dana nakon što je završila prethodna. Vlasti u ovoj državi su kineske vojne vježbe nazvali provokacijom.

Prije samo sedam dana, Kina je održala ogromnu vojnu vježbu gdje je simulirano okruživanje Tajvana, a borbeni avioni su prelijetali otok.

Tada je iz Pekinga stiglo objašnjenje da je ovo odgovor na "provokacije" novog predsjednika Tajvana Lai Ching-tea, koji je u svojim govorima snažno zastupao nezavisnost Tajvana.

Ovog puta, Kina je imala dosta manju vježbu čiji centar je bio uz obalu provincije Fujian, koja se nalazi odmah uz otok Tajvan.

Iz Pekinga su saopštili da je riječ o "standardnim i već isplaniranim vojnim vježbama", dok vlasti Tajvana insistiraju da je ovo nastavak "kampanje provokacija" iz Kine.

Podsjetimo, vlasti u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana, i u Pekingu smatraju da oni predstavljaju Kinu. Nakon što je 1949. godine završio građanski rat u ovoj zemlji, rojalisti su napustili državu i uspostavili svoju vlast na Tajvanu, dok današnjom Kinom vlada Komunistička partija, koju danas vodi Xi Jinping.

Plan vlasti u Pekingu, još od 1949. godine kada su uspostavili vladu, jeste da pripoji Tajvan i uspostave svoju vladavinu i na ovom otoku. S druge strane, u Tajvanu je nastala djelomično međunarodno priznata država s demokratskim političkim sistemom.