Tenzije između država
0

Nova pucnjava duž granice Azerbejdžana i Armenije nekoliko sati uoči početka pregovora

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Armenija i Azerbejdžan su u ponedjeljak razmijenili optužbe za izazivanje pucnjave duž svoje problematične granice, samo nekoliko sati prije nego što su glavni neprijatelji trebali održati mirovne pregovore uz posredovanje SAD.

Incident se dogodio uoči sastanka u Washingtonu armenskog ministra vanjskih poslova Ararata Mirzoyana i azerbejdžanskog kolege Jeyhuna Bayramova za novu rundu mirovnih pregovora čiji je domaćin bio američki državni sekretar Antony Blinken.

S obzirom na to da je Moskva sve više izolirana na svjetskoj sceni nakon februarske invazije na Ukrajinu, SAD i EU preuzele su vodeću ulogu u posredovanju u pregovorima između Armenije i Azerbejdžana.

Do eskalacije na granici došlo je sedmicu dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio armenskog premijera Nikola Pašinjana i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva na razgovorima, dok Moskva nastoji da zadrži svoju ulogu moćnog posrednika između bivših sovjetskih republika.

U ranim satima u ponedjeljak, azerbejdžanske snage otvorile su vatru na armenske položaje "u istočnom sektoru armensko-azerbejdžanske granice", navodi se u saopćenju ministarstva odbrane u Jerevanu.

U saopćenju se navodi da u ponedjeljak ujutro "nije bilo žrtava, a situacija na liniji fronta je relativno stabilna".

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je sa svoje strane optužilo armenske snage za pucanje na položaje azerbejdžanskih trupa stacioniranih na nekoliko lokacija na granici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je u ponedjeljak obje strane da se "uzdrže od akcija i koraka koji bi mogli dovesti do eskalacije tenzija".

Jerevan i Baku su vodili dva rata oko sporne teritorije Nagorno-Karabaha, u jesen 2020. i 1990-ih.