Stigao u Berlin
2

Novi čelnik Pentagona Lloyd Austin u inauguralnoj posjeti Evropi

FENA
Lloyd Austin (Foto: Twitter)
Lloyd Austin (Foto: Twitter)
Gotovo godinu dana nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump naredio hiljadama američkih vojnika da napuste Njemačku, ministar odbrane Lloyd Austin započeo je inauguralnu posjetu Evropi kako bi ojačao savezništvo koje je kamen temeljac poretka stvorenog nakon Drugog svjetskog rata.

Austin je doputovao u Berlin u ponedjeljak, u vrijeme izbijanja nove krize s Iranom, koji je u ponedjeljak optužio Izrael za nedavni napad na podzemno nuklearno postrojenje Natanz.

Izrael nije ni potvrdio ni negirao vlastitu umiješanost, ali napad, ipak, prijeti aktuelnim pregovorima u Beču s evropskim silama oko ugroženog nuklearnog sporazuma svjetskih sila s Teheranom.

Također je na dnevnom redu Austinove posjete smjer američkih vojnih obavezivanja u Evropi u vrijeme rastuće zabrinutosti mogućom ruskom vojnom intervencijom na periferiji NATO-a, uključujući gomilanje ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice. Američki državni sekretar Antony Blinken otputovao je u Evropu kako bi raspravljao s američkim saveznicima o situaciji u Ukrajini kao i o razmišljanjima američke administracije o povlačenju vojnika iz Afganistana.

Sjedinjene Države također traže evropsku podršku njihovom pristupu u suprotstavljanju Kini širom svijeta i o naporima na obnovi međunarodnog sporazuma koji limitira iranski nukleani program.

Austin je stigao u njemačku prijestonicu Berlin u ponedjeljak navečer i danas će održati razgovore s visokim njemačkim zvaničnicima. Također će u ovoj sedmici obići sjedište NATO-a u Belgiji i sastat će se s britanskim vojnim zvaničnicima u Londonu. Započeo je turneju u nedjelju u Izraelu, gdje je istaknuo američku podršku u susretima s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Bennyjom Gantzom.

Austin, bivši vojni general s četiri zvijezdice, čiji je angažman u inostranstvu prvenstveno bio u Iraku, najvjerovatnije će pokušati uvjeriti njemačke zvaničnike o namjerama Bidenove administracije da zadrži vojnike u Njemačkoj, iako je njihova brojka tema rasprava u okviru mjesec dana dugog globalnog razmatranja razmještaja američkih vojnika. Prošle je godine Trump naredio da njihova broj u Njemačkoj bude smanjen na oko 12.000 ljudi sa sadašnjih oko 24.000.

U prvoj posjeti sjedištu NATO-a u Bruxellesu otkako je preuzeo dužnost, Austin će se sastati s generalnom sekretarom Jensom Stoltenbergom, koji je objavio dan inauguracije predsjednika Joa Bidena "početkom novog poglavlja u transatlanskom savezništvu", prenosi Associated Press.