Okriće američkih medija
3

Novi detalji o posljednjim danima Sinwara: Odbio ponudu za bijeg i obećao da će ostati i boriti se

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Wall Street Journal je izvijestio da su arapski pregovarači ponudili vođi Hamasa Yahyi Sinwaru priliku za bijeg u zamjenu za dopuštanje Egiptu da preuzme pregovore u ime Hamasa.

Međutim, Sinwar je odbio ponudu jer je, prema izvještaju, imao namjeru eskalirati vojne operacije u Gazi.

U prethodno neobjavljenoj poruci, Sinwar je arapskim posrednicima rekao: "Nisam pod opsadom, ja sam na palestinskoj zemlji".

Prema izvještaju, Sinwar je počeo biti percipiran kao veća prijetnja nakon eskalacije u maju 2021., kada je Hamas lansirao raketne napade na Izrael. Tokom tog perioda, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odobrio zračne napade s ciljem da gađaju Sinwara i vojnog vođu Hamasa Mohammeda Deifa, ali ti napadi nisu uspjeli.

Nakon atentata na generalnog sekretara Hezbolaha, Sayyeda Hassana Nasrallaha, u septembru, Sinwar je upozorio političko vodstvo Hamasa da će se povećati pritisak na kompromis, ali im je savjetovao da odole tom pritisku, prema arapskim posrednicima koje citira WSJ.

Izvještaj je također istakao da se Sinwar pripremio za mogućnost svoje smrti, dajući upute članovima Hamasa da bi "Izrael" mogao biti skloniji ponuditi ustupke kada njega više ne bude. Prema izvještaju, savjetovao je formiranje vijeća koje bi vodilo Hamas u njegovom odsustvu, izražavajući uvjerenje da bi Hamas bio u jačoj pregovaračkoj poziciji s Izraelom nakon njegove smrti.

Britanski news portal The Guardian je u nedjelju istaknuo da su neslaganja u službenom izraelskom narativu o posljednjim trenucima prije mučeništva političkog vođe Hamasa, Yahye Sinwara, privukla značajnu pažnju i široku interakciju na društvenim mrežama, čime je stekao status mučenika koji je poginuo za cilj u koji je vjerovao.

Portal je naveo da je Sinwarov otpor do posljednjeg daha inspirisao divljenje i učinio ga ikonom u Gazi i šire.

Dodali su da je u posljednjim minutama prije svoje pogibije nosio borbenu opremu i, prema izvještajima, bacio sve dostupne ručne bombe na izraelske vojnike, čak pokušavši srušiti dron štapom koji je bacio na njega.

Izvještaj spominje kako su se na društvenim mrežama brzo širile slike i poezija, uključujući radove slavnog palestinskog pjesnika Mahmouda Darwisha, koji odražavaju narativ prkosa pred nadmoćnom silom.

The Guardian je također napomenuo da je Sinwar bio naoružan pištoljem, za koji su neki izraelski izvještaji sugerirali da je oduzet od bivšeg obavještajnog oficira izraelske vojske ubijenog tokom tajne operacije u Gazi 2018. godine.

Osim toga, The Guardian je povukao paralelu između Sinwara i ikonične figure Ernesta Che Guevare, argentinskog doktora koji se borio u Kubanskoj revoluciji i koji je ubijen od strane bolivijske vojske 1967. godine, postavši simbol svoje borbe.

Na drugom mjestu, portal je naglasio da će Sinwarovo mučeništvo kao borca osigurati njegovo istaknuto mjesto u srcima Palestinaca i njihovom kolektivnom sjećanju, ističući da je, uprkos ograničenim resursima koje je imao na raspolaganju, uspio "promijeniti pravila igre".