Nastavlja griješiti
101

Novi gaf Bidena, rekao da je on prva crna žena koja je služila sa crnim predsjednikom

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joe Biden je rekao da je "ponosan" što je prva "crna žena, koja je služila sa crnim predsjednikom" u jednom u nizu verbalnih gafova.
Sedmicu nakon katastrofalne debate Bidena s Donaldom Trumpom, predsjednik je izokrenuo riječi tokom intervjua za radio stanicu Wurd u Philadelphiji, pomiješavši sebe s Kamalom Harris, svojom potpredsjednicom.

"Usput, ponosan sam što sam, kao što sam rekao, prvi potpredsjednik, prva crna žena... koja će služiti sa crnim predsjednikom", rekao je, osvrćući se na svoje vrijeme dok je bio potpredsjednik Baracka Obame.

Obama i Harris ušli su u historiju kada su izabrani 2008. i 2020. godine, on kao prvi crni predsjednik, a ona kao prvi crni potpredsjednik i prva žena na tom mjestu.

Ranije u intervjuu Biden ispravno rekao da je imenovao Harris i prvu afroamerikanku u Vrhovni sud, sudiju Ketanji Brown Jackson.

Biden je također djelovao nesigurno kada je govorio u emisiji The Earl Ingram Show, koja je namijenjena crnim slušaocima u Wisconsinu, ali se emituje širom zemlje.

Na pitanje zašto je glasanje važno, Biden je dao odgovor koji se čini da se odnosi na nedavnu odluku Vrhovnog suda da Trumpu da značajan imunitet na krivično gonjenje.

"Treba vam neko, neko ko će se pobrinuti za to – Vrhovni sud je upravo donio odluku, inače, koja ugrožava američki princip da nemamo kraljeva u Americi. Ne postoji niko iznad zakona", rekao je.

Ranije u četvrtak, Biden je pobrkao svoje stavove kada je razgovarao sa vojnim porodicama na Južnom travnjaku Bijele kuće.

Tokom četvorominutnog obraćanja rekao je da "ne ide nigde", ali se činilo da je posrnuo kada je o Trumpu govorio kao o "jednom od naših kolega".

Greške će samo povećati pritisak na Bidena da se povuče kao predsjednički kandidat demokrata, jer stranka postaje sve zabrinutija zbog njegove sposobnosti da pobijedi Trumpa u novembru.

Iako je priznao pristalicama da ne govori tako "glatko" kao nekada, intenzivirala su se pitanja da li bi mogao da služi još četiri godine čak i ako uspije da pobijedi. Ankete pokazuju da je podrška javnosti Bidenu značajno opala od debate, dok je povjerenje u Harris poraslo.

U srijedu se Biden obratio demokratskim guvernerima, insistirajući da ima sve što je potrebno da pobijedi Trumpa i tražeći njihovu podršku.

Ipak, New York Times je objavio da im je rekao da mora više spavati i raditi manje sati. Rekao je da ne bi trebao održavati događaje nakon 20 sati.

Dok je nekolicina izabranih demokrata pozvala Bidena da se povuče, većina je odustala.

Postoje spekulacije da mnogi čekaju detaljnije ankete iz država koje bi se mogle pojaviti u narednim danima kako bi se jasnije pokazalo koliku je podršku izgubio prije nego što progovore u javnosti.

Danas će Biden biti pod dodatnom lupom kada bude sjedao na intervju s Georgeom Stephanopoulosom iz ABC Newsa koji će se emitovati kao specijal u udarnom terminu.