Ohrabrujuće izjave
77

Novi iranski predsjednik: Policija više neće smetati ženama zbog nošenja hidžaba

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je da moralna policija više neće "smetati" ženama zbog nošenja hidžaba, nekoliko dana nakon što su UN upozorile da se žene i dalje nasilno kažnjavaju zbog kršenja strogih pravila oblačenja.

Njegovi komentari doloaze su na drugu godišnjicu smrti u policijskom pritvoru 22-godišnje Mahse Amini nakon što je uhapšena jer navodno nije nosila hidžab kako treba, što je izazvalo proteste širom zemlje.

UN su prošle sedmice saopćile da je iranska vlada "intenzivirala napore" od tog perioda da uguši prava žena i uništi sve posljednje tragove aktivizma.

Ali, u ponedeljak je Pezeshkian rekao da režimska moralna policija više ne bi trebalo da se suočava sa ženama na ulici.

Pezeshkian, koji je postao predsjednik nakon što je njegov prethodnik poginuo u padu helikoptera, smatra se potencijalnim reformističkim liderom.

Odgovarao je na pitanja novinarke koja je rekla da je skrenula na putu do konferencije za štampu kako bi izbjegla policijske kombije. Nosila je opuštenu maramu na kojoj se malo vidjela kosa.

Na pitanje Pezeshkiana da li je policija još uvijek na ulicama, ona je odgovorila potvrdno.

"Policija morala nije trebala da se sukobljava sa ženama. Ja ću pratiti da im ne smetaju", rekao je.

Njegovi komentari emitirani su uživo na glavnim državnim TV mrežama, uključujući i novinski kanal IRINN. Snimak razgovora sa novinarkom od tada je postao viralan na internetu.

Bila je to Pezeshkianova prva konferencija za novinare otkako je stupio na dužnost u julu, zamijenivši ultrakonzervativnog Ebrahima Raisija.

Tokom svoje predizborne kampanje obećao je da će se suprotstaviti policijskim patrolama koje sprovode obaveznu maramu hidžaba. On je također obećao da će ublažiti neke od dugogodišnjih kontrola interneta u zemlji.

Iran je pojačao nadzor društvenih medija nakon protesta protiv establišmenta koje su predvodile žene širom zemlje 2022.

Znakovi potencijalno opuštenijeg stava prema strogom kodeksu oblačenja žena u zemlji bili su prisutni na njegovoj konferenciji za novinare u ponedjeljak, gdje su neke novinarke nosile široke marame.

Ovo je bilo primjetno odstupanje od prethodnih zvaničnih događaja na kojima se novinarke moraju pojavljivati ​​u punom hidžabu, prenosi BBC Monitoring.

Ali najnovija misija UN-a za utvrđivanje činjenica u zemlji kaže da žene "još uvijek žive u sistemu koji ih svodi na građane drugog reda".

U svom izvještaju objavljenom prošle sedmice, UN su rekli: "Državne vlasti su proširile represivne mjere i politike kako bi dalje lišile žene i djevojčice njihovih osnovnih prava."

Napominju da je vlada "pojačala nadzor nad poštivanjem hidžaba" i u javnom i u privatnom okruženju, dok je također podržala eskalaciju nasilja u kažnjavanju žena i djevojaka koje krše pravila.