Ključna grupa glasača
15

Novi pokušaj Donalda Trumpa da "privoli" evangeliste: Vodi me Božija ruka

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump održao je predizborni skup u gradu Concord, savezna država Sjeverna Karolina, a u fokusu mu je bila grupa evangelističkih kršćana.

Dobar dio evangelista glasa za republikance, ali je Trumpova burna historija razlog za brigu ove stranke, imajući u vidu konzervativna shvatanja koja imaju članovi ove grupe.

Vrijedi reći da evangelisti čine 30 posto stanovništva SAD-a, odnosno 90-100 miliona američkih građana. Samim tim, ovo je ključna grupa za Trumpa, te su njihovi glasovi važan dio njegovog puta ka novom mandatu na mjestu predsjednika.

Na kraju svog skupa, govorio je opširno o pokušaju ubistva protiv njega 13. jula, rekavši da se osjećao kao da ga je "srušila nadnaravna ruka".

"Sada prepoznajem da je to bila Božija ruka koja me vodila do ovdje gdje sam danas", rekao je.

Također je tvrdio, bez dokaza, da FBI šalje "špijune" u katoličke crkve. Tvrdio je da demokrati smatraju katolike "potencijalnim domaćim teroristima", također bez dokaza.

Inače, Trump je iskoristio posljednje dane kampanje za skupove i događaje okrenute religijskim grupama, konkretno kršćanima i jevrejima.

Kada je razgovarao s kršćanima, isticao je da "moraju glasati samo još u ovim izborima", te da poslije ove kampanje "mogu komotno ostati kući", misleći na činjenicu da ova grupa rijetko izlazi na izbore u SAD-u.

Također, poruka jevrejima je bila jasna - Trump će nastaviti podržavati Izrael ako ponovo dođe u Bijelu kuću. Obećao je povratak taoca, te još snažniju podršku za vladu Benjamina Netanyahua.