Oglasili se i Rusi
46

Novi pokušaj upada Ukrajinaca na teritorij Rusije: Sada je na meti regija Brjansk

B. H.
Foto:X.com
Foto:X.com
Ruske oružane snage saopćile su da su spriječile ukrajinski diverzantsko-izviđački tim da uđe u regiju Brjansk, rekao je guverner ove ruske regije Alexander Bogomaz.

Ruske oružane snage saopćile su da su spriječile ukrajinski diverzantsko-izviđački tim da uđe u regiju Brjansk, rekao je guverner ove ruske regije Alexander Bogomaz.

Regija Brjansk graniči s Ukrajinom i Bjelorusijom, a na istoku s regijom Kursk, gdje su jedinice ukrajinske vojske izvršile invaziju prije više od dvije sedmice i okupirale dio ruskog teritorija. Kijev nije komentarisao tvrdnju ruskog regionalnog dužnosnika.

"U okrugu Klimovsk u regiji Brjansk zaustavljen je pokušaj prodora ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe (u srijedu), 21. augusta", rekao je Bogomaz na platformi Telegram u srijedu navečer.

Dodao je kako je situacija trenutno pod kontrolom.

O pokušaju proboja granice izvijestili su i neki ruski vojni blogeri ili mediji. Ruski proratni kanal Dva Majora bio je jedan od prvih koji je izvijestio o graničnim sukobima.

Prokremaljski Telegram kanali Mash i Shot tvrde da je oko 200 boraca ukrajinskih oružanih snaga pokušalo prijeći granicu, ali su se povukli nakon borbi uz velike gubitke. Neki drugi kanali rekli su da je vijest lažna.

Ukrajinske vlasti nisu komentirale ove izvještaje iz Rusije. Okrug Klimovsk regije Brnjansk graniči s ukrajinskom regijom Chernihiv. Udaljen je oko 200 kilometara zračne linije od Kurske regije, gdje su ukrajinski vojnici iznenađujuće prodrli 6. augusta.

U augustu je ukrajinska vojska prodrla direktno u područje Kurska, koje je, prema Kijevu, zauzimalo više od 1200 četvornih kilometara ruskog teritorija, točnije devedesetak sela, i prodrla u dubinu od otprilike tri desetine kilometara.

"Danas je počelo postavljanje betonskih skloništa u Kursku", objavio je guverner regije Kursk Aleksej Smirnov na Telegramu. U regionalnoj metropoli, prema njegovim riječima, vlasti planiraju rasporediti "betonska modularna skloništa" na mjestima gdje je koncentriran veliki broj ljudi - na primjer, na autobusnim stajalištima.

U Kursku živi oko 450.000 ljudi. Skloništa bi se također trebala pojaviti u Železnogorsku i Kurčatovu, gdje se također nalazi nuklearna elektrana Kursk.