Poslao poruku i Zapadu
0

Novi predsjednik Irana poručio: Nastavit ćemo jačati saradnju s Rusijom

SRNA
Masoud Pezeshkian (Foto: EPA-EFE)
Masoud Pezeshkian (Foto: EPA-EFE)
Novoizabrani predsjednik Irana Masoud Pezeshkian rekao je da su Peking i Moskva podržavali Teheran u teškim vremenima i da Iran duboko cijeni to prijateljstvo.

"Rusija je važan strateški saveznik i susjed Irana i moja administracija će nastaviti da širi i jača našu saradnju. Nastavit ću da posvećujem prioritetnu pažnju bilateralnoj i multilateralnoj saradnji sa Rusijom, posebno u okviru struktura kao što su BRICS, ŠOS i Euroazijski ekonomski savez", naveo je Pezeškijan.

On je istakao da Iran teži miru za narode Rusije i Ukrajine.

"Moja Vlada će aktivno podržavati inicijative usmjerene na postizanje tog cilja", rekao je Pezeshkian.

Pezeshkian je u članku za list "Teheran Times" istakao da odbrambena doktrina Irana ne podrazumijeva i ne sadrži odredbe o nuklearnom oružju, te da bi stoga SAD trebalo da koriguju svoju politiku prema Teheranu.

"Pozivam SAD da izvuku pouke iz prošlih pogrešnih procjena i da na odgovarajući način koriguju svoju politiku. Lica koja donose odluke u Washingtonu treba da priznaju da politika usmjerena na sukobljavanje zemalja u regionu nije imala uspjeha, niti će imati ubuduće. Treba da se pomire sa tom stvarnošću i izbjegavaju eskalaciju trenutne napetosti", naveo je iranski lider u članku pod nazivom "Moja poruka novom svijetu".

On je istakao da će Teheran jačati odnose sa susjedima, stvarati "jak region", gdje niko neće dominirati nad drugima.

Računa na saradnju sa Turskom, arapskim zemljama i regionalnim organizacijama, kao i na konstruktivan dijalog sa evropskim zemljama.

"Nastojat ćemo da stvorimo uslove u kojima će naši resursi biti usmjereni na progres i razvoj regiona Bliskog istoka na dobrobit svih njegovih zemalja", naveo je Pezeshkian.