Vodi desničarsku vladu
42

Novi premijer Nizozemske Dick Schoof već razgovarao sa Zelenskim: Obećao puni nastavak podrške

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi nizozemski premijer Dick Schoof uvjerio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora da će njegova zemlja nastaviti podržavati Ukrajinu, rekao je na Twitteru.

"Upravo sam imao prvi razgovor s predsjednikom Zelenskim. Čestitao je na novoj nizozemskoj vladi, a ja sam ga uvjeravao da je potpora Nizozemske njegovoj zemlji čvrsta; nastavit ćemo podržavati Ukrajinu politički, vojno i finansijski protiv ruske agresije, što god je potrebno i koliko god je potrebno. Također smo očekujemo nadolazeći samit NATO-a sljedeće sedmice u Washingtonu, gdje se veselim ličnom susretu s predsjednikom Zelenskim", naveo je Schoof.

Podsjećamo, u utorak su članovi nove nizozemske vlade danas su u prisustvu kralja i zvanično položili zakletvu čime je država i zvanično ušla u novu eru.

Koalicija koju predvodi Slobodarska partija Nizozemske (PVV) rasporedila je pozicije te će tako PVV dobiti pet ministarstava i četiri državna sekretara. Partija za slobodu i demokratiju (VVD) koja je donedavno vladala Nizozemskom u novom rasporedu snaga imat će četiri ministra i tri sekretara. Stranka Novi društveni ugovor (NSC) imat će četiri ministra, a Poljoprivredna stranka (BBB) brojat će dva ministra.

Kao što je ranije saopćeno, vladu će predvoditi Dick Schoof, nestranački kandidat i nekadašnji vodeći čovjek u sigurnosno-obavještajnom sistemu Nizozemske.