Preuzima dužnost
63

Novi premijer Nizozemske ostvarit će sve desničarske snove, na imenovanje reagovala muslimanska zajednica

V. K.
Dick Schoof (Foto: EPA-EFE)
Dick Schoof (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je desničarska koalicija u Nizozemskoj u utorak najavila kako će za premijera predložiti dugogodišnjeg obavještajca Dicka Schoofa, ovaj političar je potvrdio ove navode na konferenciji za medije koja je organizovana u utorak navečer u Hagu.
Tokom konferencije za medije Schoof je rekao kako je postigao dogovor s četiri partije u Nizozemskoj te da namjerava biti lider cijele zemlje.

"Za mene je ovo veoma intenzivan trenutak. Nikada ne bih očekivao da ću biti na ovoj poziciji. Stajati ovdje je čast. To je veoma posebno i dobro sam svjestan da je posao premijera Nizozemske izuzetno intenzivan", rekao je Schoof.

Iako se očekivalo kako će pobjednička stranka desničara Geerta Wildersa odabrati premijera iz svojih redova, dogovor koalicionih partnera je bio takav da to bude nestranačka osoba.

Ipak, mediji u Nizozemskoj procjenjuju da, iako Schoof nije član stranaka koje čine koaliciju, može biti idealan čovjek za provedbu Wildersovih snova o migraciji i drugim temama.

Dugo godina, Schoof je obavljao funkcije na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije kao i Nacionalne direkcije za migracije (IND). Ova iskustva, Schoofu će gotovo pa sigurno koristiti i na premijerskoj funkciji.

"On se ne plaši kolapsa vlade ili erozije demokratije. Njegovi stavovi zvuče više pragmatično nego ideološki. Bio je uključen u rasprave o migracijama i pokušajima da zaustavi priliv azilanata", navode mediji.

Kao šef službe za migraciju, Schoof je imao dosta ličnih kontakata s Geertom Wildersom.

"Tokom ranijih izjava u prošlosti, Schoof je upozoravao na indoktrinaciju u islamskim školama", piše EW Magazine.

Poodom njegovog imenovanja reagovala je i muslimanska lobistička grupa Contactorgaan Moslims en Overheid koja je postavila pitanje da li će nakon ovog poteza muslimanska zajednica u Nizozemskoj doći pod lupu.

"Nizozemski muslimani su marginalizovani koalicionim sporazumom PVV-a, VVD-a, NSC-a i BBB-a. Tretirani su kao stranci umjesto kao državljani Nizozemske. Ako će Schoof implementirati taj sporazum, zabrinuti smo zbog toga", rekao je predsjednik organizacije Mushin Koktas.

Kako je najavljeno, nova vlada trebala bi biti formirana već do kraja juna, a Schoof će na ovoj funkciji naslijediti Marka Ruttea koji je obnašao funkciju premijera od 2010. godine.