Gađali nekoliko ciljeva
36

Novi raketni napad izraelske vojske u Siriji, pet osoba poginulo u Damasku

V. K.
Rezultati napada u Damasku (Foto: Twitter)
Rezultati napada u Damasku (Foto: Twitter)
Izraelske vojne snage izvršile su u noći sa subote na nedjelju novi napad na Siriju, tačnije Damask u kojem je poginulo pet osoba.

Prema informacijama sirijskih medija, napad je počeo iza ponoći, a projektili koji su ispaljeni sa izraelske teritorije pogodili su nekoliko dijelova Damaska, uključujući stambene zgrade.

"U 00:22 u nedjelju, izraelski neprijatelj izveo je zračnu agresiju talasima projektila sa okupirane Golanske visoravni gađajući neke tačke u gradu Damasku i njegovoj okolini. Naša protivzračna odbrana presrela je rakete i većinu njih oborila", rekli su sirijski vojni zvaničnici za agenciju SANA.

Osim Damaska, izraelska vojska je tokom noći gađala i nekoliko drugih vojnih ciljeva širom Sirije.

Iako je većina raketa oborena, neke su uspjele stići do ciljeva, a prema službenim podacima od posljedica raketnih napada poginulo je pet osoba dok je ranjeno najmanje 15 civila.

"Izraelci su uništili brojne stanove i nanijeli veliku materijalnu štetu u nekoliko naselja u Damasku i njegovoj blizini", navodi se u izvještaju vojske.

S druge strane, izraelski izvještaji navode kako su napadi bili usmjereni na pripadnike iranskih vojnih formacija u školi Kafar Sousahu.

"Šteta na stambenim zgradama uzrokovana je neispaljenom sirijskom protivzračnom raketom. Izraelska vojska po pravilu ne komentariše napade u Siriji, ali je priznala da je izvela stotine napada protiv grupa koje podržavaju Iran, a koje pokušavaju da učvrste svoje položaju na nekoliko područja u Siriji", navodi The Times of Israel.