Ključna sedmica
61

Novi saziv Evropskog parlamenta zasjeda prvi put, Ursula von der Leyen sa strepnjom čeka glasanje

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Briselu će ove sedmice početi zasjedanje novog saziva Evropskog parlamenta, a 720 zastupnika će po prvi put u novom mandatu doći u parlametarne klupe. Ova sedmica će biti posebno važna za predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

Von der Leyen je aktivno radila na svom novom mandatu na mjestu predsjednice Evropske komisije, ali će to sve "pasti u vodu" ako ne dobije potrebnu većinu.

Iza nje, djelomično, stoji koalicija centrističkih stranaka (EPP, S&D), kao i grupacija Renew Europe. Ove tri grupe zajedno imaju 377 zastupnika, što je dovoljno da Von der Leyen dobije novi mandat.

Ipak, na prethodnom glasanju, prije pet godina, Von der Leyen nije dobila glasove svih zastupnika u ove tri grupe. Tada je njemačku političarku "izvuklo" što su ove tri grupe imale daleko najviše zastupnika, pa je uspjela dobiti poziciju, a sada je situacija ipak drugačija, imajući u vidu pad broja zastupnika S&D-a i Renew Europe.

Grupacija koja bi mogla odlučiti u korist Von der Leyen dolazi s lijevog političkog spektra, a radi se o evropskim Zelenim. Oni imaju 53 zastupnika, te su pohvalili liderstvo predsjednice Evropske komisije po pitanju "Novog zelenog dogovora" (Green New Deal), plana Evropske unije da proba smanjiti efekte klimatskih promjena.

Pored glasanja o Von der Leyen, koje će se desiti u četvrtak, u utorak će zastupnici glasati o novoj predsjednici Evropskog parlamenta. Tu se očekuje pobjeda Roberte Metsole, političarke s Malte koja je i u prethodnom sazivu Evropskog parlamenta bila na poziciji predsjednice. Ako bude izabrana, na poziciji će biti naredne dvije i pol godine.

Na agendi Evropskog parlamenta za prvu sedmicu zasjedanja je i glasanje o rezoluciji čiji sadržaj će pozvati blok na veću podršku Ukrajini. Ova rezolucija, ako bude usvojena, bit će značajan "vjetar u leđa" pro-ukrajinskim politikama u Evropskoj uniji te svojevrsni demant politike koju vode stranke ekstremne desnice.