Apokaliptični prizori
13

Novi snimci nevremena koje je pogodilo Italiju: Grad "bombardovao" sjever zemlje

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Oluja koja je zahvatila sjever Italije iza sebe je ostavila totalnu destrukciju. Snažan grad, veličine teniskih loptica, razbijao je stakla na automobilima, oštetio krovove na kućama, uništavao usjeve u vinogradima i vrtovima.

Obilni pljuskovi izlili su potoke i rijeke i uzrokovali lokalne poplave, piše merkur.de.

Lokalno stanovništvo opisuje oluju u ponedjeljak kao "četrdesetominutnu noćnu moru". Vinogradari u regiji Franciacorta, smještenoj u srcu Lombardije između grada Brescie i jezera Iseo, očajni su.

Grad je unuštio vinograde. Pratili su ga pljuskovi, kada je palo više od 50 litara po kvadratnom metru. Potoci su se izlili i uzrokovali lokalne poplave, piše ilgiorno.it.

Osim u Franciacorti, oluja je uzrokovala štetu i u drugim gradovima poput Rovata, Coccaglia i Erbusca.

"Upravo sam se vozio kroz Rovat. Oluja je izbila iznenada. Munja je prešla i počela je padati tuča čija me veličina šokirala. Nikad u životu nisam vidio takvu veličinu", opisao je vatrogasac Thomas.

Morao je stati jer kanali nisu mogli podnijeti navalu vode.

"Voda je odmah počela rasti. Bio je toliko visok nivo da je došao do vrata", dodao je.

U gradu Brescia neki podvožnjaci su bili poplavljeni. Saobraćaj na autocesti A4 gotovo su zaustavile bujice vode i grad. Na društvenim mrežama stanovnici Brescie opisuju sobe pune leda te da je grad razbijao prozore.