Kćerka Putinovog mentora
31

Novinarka Ksenija Sobchak kojoj je Putin vjerovatno kum pobjegla u Litvaniju

F. H.
Ruska novinarka i TV ličnost Ksenia Sobchak, kći nekadašnjeg šefa Vladimira Putina, pobjegla je u Litvaniju, saopćile su obavještajne službe u Vilniusu, nakon što je policija u Moskvi pretresla jedan od njenih domova.

Poznata medijska ličnost u Rusiji, Sobchak se prvo proslavila kao voditeljica reality showa prije nego što je započela novinarsku karijeru. Također se kandidirala za rusku predsjednicu 2018. godine, potez za koji su njezini kritičari rekli da je reklamni trik s namjerom pomoći Kremlju da stvori dojam konkurentnih izbora.

Ona je kći bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, kojeg je Putin ranije opisao kao svog mentora. Priča se da je Putinova kumče, a iako to nije potvrđeno, njezina dugogodišnja obiteljska veza s ruskim predsjednikom bila je izvor nepovjerenja među dijelovima opozicije.

Ruski mediji navode da je Sobčak pobjegla iz Rusije u utorak navečer, prešavši granicu Bjelorusije i Litvanije nakon što je prevarila ruske vlasti kupnjom avionskih karata od Moskve do Dubaija preko Istanbula.

Na snimkama CCTV-a koje kruže internetom, Sobchak se može vidjeti kako pokriva lice i nosi kapu dok pješice prelazi ono što se čini kao litvanska granica.

"Bez ikakve sumnje, ona je [u Litvaniji]... Potvrđujem činjenicu", rekao je šef protuobavještajne službe zemlje, Darius Jauniškis, lokalnoj radio postaji u četvrtak ujutro.

Rekao je da je Sobchak prešla granicu sa svojom izraelskom putovnicom. Litvanija, Latvija i Estonija prošlog su mjeseca uvele zabranu ulaska za ruske državljane koji imaju turističke vize.

"Kao izraelska državljanka, s važećim pasošom, ne treba joj viza i može ući u Litvaniju i ostati ovdje do 90 dana", rekao je Jauniskis.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass, sigurnosne službe zemlje imale su nalog uhititi Sobchak kao osumnjičenu u istom kaznenom slučaju kao i njenog direktora za medije Kirila Sukhanov.

Sud u Moskvi zatvorio je Sukhanova u srijedu pod optužbom da je pokušao iznuditi 11 miliona rubaljaod Sergeja Čemezova, čelnika ruske državne obrambene korporacije Rostec i bivšeg generala KGB-a bliskog Putinu.

Sobchak i tužiteljstvo nisu službeno komentirali njen status u istrazi.

Također nije komentirala svoje kretanje, ali je u srijedu na Telegramu rekla da je slučaj protiv Sukhanova politički motiviran i povezan s njenim projektom Ostorozhno Media. Njegovo uhićenje nazvala je “još jednim pritiskom na medije”.