Presuda suda u Milanu
0

Novinarka mora platiti Giorgiji Meloni 5.000 eura zbog vrijeđanja da je niska

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski sud naložio je novinarki da plati 5.000 eura odštete premijerki Giorgia Meloni zbog ismijavanja njene visine preko društvenih mreža u, kako je definirano, "ismijavanje zbog izgleda".
Giulia Cortese, novinarka sa sjedištem u Milanu, također je dobila uslovnu kaznu od 1.200 eura zbog podsmijeha, koji datira iz oktobra 2021., godinu dana prije nego što je krajnje desničarska koaliciona vlada koju predvodi Meloni došla na vlast.

Njih dvoje su se sukobili nakon što je Cortese (36) objavila na Twitteru izmišljenu fotografiju Meloni sa fašističkim diktatorom Benitom Musolinijem u pozadini.

Kao reakciju, Meloni je na Facebooku napisao da je "falsifikovana fotografija" bila "jedinstvene težine" i da je naložila svom advokatu da pokrene sudski postupak protiv novinara.

U još dva tweeta istog dana, Cortese je napisala poruke koje se prevode kao: "Medijski stub koji ste napravili na svojoj Facebook stranici kvalifikuje vas za ono što jeste: mala žena" i "Ne plašiš me, Giorgia Meloni. Na kraju krajeva, visoki ste samo 1,2 metra. Ne mogu ni da te vidim."

Cortese je oslobođena optužbi zbog tweeta u kojem je Meloni upoređivala sa Musolinijem, ali je osuđena za klevetu u vezi sa posljednja dva tweeta, za koju je sudija suda u Milanu rekao da predstavlja "ismijavanje zbog izgleda".

Cortese je rekla da je biti osuđen zbog "šaljive fraze" "skandalozno".

"Postoji klima progona. Mislim da više nemam slobodu da pišem o ovoj vladi, jer kada vas jednom identifikuju kao nezgodnog novinara za ovu vladu, oni ne dozvoljavaju da bilo šta prođe", rekla je Cortese za Guardian.

Cortese može uložiti žalbu, ali je neodlučna hoće li to učiniti.

"Da nastavim sa tim rizikujem jer će mnogo koštati, a ne znam kako bi se završilo", rekla je.

Melonin advokat je rekao da će donirati 5.000 eura u dobrotvorne svrhe kada bude potvrđena konačna presuda i novac uplaćen.

Inače, prema italijanskim novinama, Meloni je visoka 1,63 metra.

Ovo nije prvi put da Meloni poduzima sudski postupak protiv novinara ili nekoga ko ju je javno kritikovao. Od dolaska na vlast, njena vlada je optužena da strateško koristi tužbe za klevetu kako bi ušutila novinare i javne intelektualce.

Meloni tuži i palestinskog novinara Rulu Jebreala, koji ima italijansko i izraelsko državljanstvo, zbog tweeta iz septembra 2022. Osim toga, Jebreala tuži Fabio Rampelli, političar iz Melonijeve stranke zbog tweeta u januaru.