Tvrde zvaničnici SAD-a
0

Nuklearna podmornica koju je Kina razvijala godinama se potopila prije nego što je zaplovila

N. Ž.
Nuklearna podmornica mornarice Kine (Foto: EPA-EFE)
Nuklearna podmornica mornarice Kine (Foto: EPA-EFE)
Najnovija nuklearna podmornica koju je izgradila vojska Kine potopila se prije nego što je prvi put zaplovila, tvrde američki zvaničnici koji su incident pronašli gledajući satelitske slike luke u blizini grada Wuhan.

Podmornica Zhou je rezultat dugogodišnjeg rada kineske vlade i vojske i trebala bi predstavljati budućnost mornarice ove zemlje, koja bi prema planovima vlasti u Pekingu trebala dostići nivo mornarice u SAD-u.

Međutim, u maju ili junu, prema procjenama američkih vojnih zvaničnika, došlo je do incidenta zbog kojeg je prvo plovilo Zhou potopljeno i prije nego što je prvi put isplovilo iz luke Wuchang.

Eksperti su ovaj incident, kojeg je kineska vlada pokušala zataškati, nazvali velikim udarcem za nade Komunističke partije Kine da stigne SAD po snazi mornarice, koja bi mogla biti ključna u budućnosti, imajući u vidu sukobe koji se vode u Južnom kineskom moru.

Da stvar bude gora, strahuje se i od ekološke katastrofe. Eksperti kažu da je u podmornici moralo biti nuklearnog goriva, a kako je došlo do incidenta, isto je zasigurno kontaminiralo vodu u kojoj je podmornica završila.

Prema izvještaju Pentagona iz 2022. godine, Kina je imala šest podmornica na nuklearni pogon sa balističkim raketama, šest podmornica na nuklearni pogon za napad i 48 podmornica sa dizel pogonom za napad. Očekuje se da će se ova flota povećati na 65 do 2025. i 80 do 2035. godine, kako je saopćilo Ministarstvo odbrane SAD-a.