Konvencija Demokrata
74

Obama oduševio govorom u Chicagu i žestoko prozvao Trumpa: "On je kao komšija s raspuhivačem lišća"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama održao je govor na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Chicagu, a njegovo pojavljivanje na pozornici izazvalo je veliko oduševljenje među okupljenima.

U emotivnom govoru Obama se osvrnuo na kampanju kandidatkinje Demokratske stranke Kamale Harris te je rekao kako postoji šansa da Harris kao žena ispiše historiju Bijele kuće.

"Želimo nešto bolje. Želimo da budemo bolji. A radost i uzbuđenje koje vidimo oko ove kampanje nam govore da nismo sami", rekao je Obama.

Osvrnuo se i na kampanju Donalda Trumpa.

"Djetinjasti nadimci i lude teorije zavjere i čudna opsesija gomilom. To se samo nastavlja. Prije nekoliko dana sam čuo da je neko uporedio Trumpa s komšijom koji svaki minut svakog dana gura raspuhivač lišća kroz vaš prozor. Od komšije, to je iscrpljujuće. Od predsjednika, to je jednostavno opasno", poručio je Obama.

Ipak, Obama je upozorio kako Amerikanci ne nasjedaju na Trumpove ludosti.

"Trumpova vreća starih političkih trikova - širenja mentaliteta 'mi i oni', poprilično je ustajala. Ne trebaju nam još četiri godine haosa. Gledali smo taj film. Svi znamo da nastavak obično može biti samo gori", naveo je.

U svom govoru osvrnuo se i na karakteristike Harris te kandidata za potpredsjednika Tim Walza.

"Harris je spremna za ovaj posao. Ona nije komšinica koja koristi raspuhivač lišća. Ona je komšinica koja žuri da vam pomogne kada vam je potrebna pomoć", rekao je Obama.

Za Walza je rekao kako jednostavno obožava ljude poput njega.

"Volim ovog tipa. Harris je pronašla savršenog partnera. Administracija Harris - Walz može nam pomoći da prođemo kroz neke od umornih starih rasprava koje guše napredak u svojoj srži", zaključio je Obama.