Bivši predsjednik SAD-a
30

Obama oštro kritikovao Bijelu kuću: Odgovor na pandemiju je haotičan i katastrofalan

A. B.
Barack Obama (Foto: EPA-EFE)
Barack Obama (Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama oštro je kritikovao Bijelu kuću i Trumpovu administraciju zbog njihovog odgovora na pandemiju koronavirusa opisujući ga haotičnim i katastrofalnim.

Obama je o tome razgovarao s ljudima koji su radili u Bijeloj kući u njegovoj administraciji.

Obaminu kritiku je za CNN potvrdilo troje ljudi koji su učestvovali u tom razgovoru koji je trajao 30 minuta putem poziva i u kojem je bivši američki predsjednik dao surovu procjenu trenutnog postupanja Donalda Trumpa i njegove administracije s pandemijom koronavirusa u ovoj državi. Također je naveo i to da je to još jedan od razloga zbog čega demokrati trebaju da se u velikom broju okupe i podrže nekadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena koji je sada kandidat za predsjednika SAD-a.

Obama je istakao da je zapravo koronavirus samo podsjetio zbog čega je bitno snažno političko vodstvo u kriznim situacijama te da je ovaj poziv bio namijenjen tome da potakne svoje bivše službenike da se više angažuju upravo oko Bidenove kampanje.

"Izbori koji su pred nama su veoma važni jer ono za šta ćemo se boriti nije samo određeni pojedinac ili stranka. Riječ je o borbi protiv sebičnosti, podijeljenosti i gledanju drugoga kao neprijatelja, što je nažalost postao jači impuls američkog života", kazao je Obama.

Ovaj komentar je prvi objavio Yahoo News koji je dobio audio snimak poziva. Obamin glasnogovornik je odbio komentarisati, ali nije ni negirao primjedbe bivšeg predsjednika.

Obama se osvrnuo i na Michaela Flynna rekavši da odluka generalnog tužioca Williama Barna da odustane od krivičnog postupka protiv njega zapravo pokazuje da je vladavina zakona u opasnosti, te je dodao da je upozorio Trumpa na njega i o njegovoj povezanosti s Rusijom.

Flynn je optužen za svjesno davanje lažnih, netačnih i prevarantskih informacija FBI-u u januaru ove godine, a koje su vezane za upletenost Rusije u američke izbore.

Ipak, najoštrije riječi je ostavio za Trumpa i njegovu administraciju te je istakao da je kriza zbog koronavirusa dodatno povećana zbog upitnog odnosa prema njoj.

"Zbog toga je odgovor na ovu svjetsku krizu anemičan. Bilo bi čak loše i s najboljom vladom, ali je apsolutno riječ o haotičnom i katastrofalnom odgovoru jer je Trump imao sasvim drugačiji pristup prvo je omalovažavao virus govoreći 'šta je to za mene', a onda je krivicu prebacivao na druge", poručio je Obama.