Bez podrške Kamali
95

Obama pohvalio potez Bidena: Donio je odluku jer vjeruje da je tako ispravno za Ameriku

I. Sa.
Barack Obama i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Barack Obama i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Barack Obama izrazio je podršku predsjedniku Joeu Bidenu nakon što je izašao iz predsjedničke utrke 2024. godine, opisujući ga kao "patriotu najvišeg reda".

"Znam da Joe nikada nije odustao od borbe. Za njega ga je sagledati politički krajolik i odlučiti da bi trebao predati baklju novom kandidatu sigurno jedna od najtežih odluka u njegovom životu. Ali, znam da ne bi je donio osim ako ne vjeruje da je to ispravno za Ameriku", naveo je on u saopćenju.

Kako je rekao, radi se o "svjedočanstvu ljubavi Bidena prema zemlji te historijskom primjeru istinskog javnog službenika koji još jednom stavlja interese američkog naroda ispred svojih, koje će buduće generacije lidera dobro slijediti".

"Plovit ćemo neistraženim vodama u danima koji su pred nama. Ali, imam izuzetno povjerenje da će lideri naše stranke biti u stanju da kreiraju proces iz kojeg proizlazi izvanredan kandidat. Vjerujem da će vizija Joea Bidena o velikodušnoj, prosperitetnoj i ujedinjenoj Americi koja pruža priliku svima biti u potpunosti prikazana na Demokratskoj konvenciji u avgustu. I očekujem da je svako od nas spreman prenijeti tu poruku nade i napretka u novembru i dalje", poručio je on.

Izjava ne uključuje podršku potpredsjednice Kamale Harris kao novog demokratskog kandidata.