Tvrdnje CNN-a
135

Obavještajne službe SAD-a dobile informaciju da Iran planira atentat na Donalda Trumpa

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Obavještajne službe SAD-a su prije nekoliko sedmica dobile informaciju da "Iran ozbiljno planira izvršiti atentat na Donalda Trumpa", tvrdi CNN.

Prema informacijama koje je objavio ovaj američki medij, Nacionalno vijeće sigurnosti (NSC) SAD-a dobilo je informacije obavještajnih službi da vlada u Iranu želi izvršiti atentat na Trumpa.

Oni su informaciju proslijedili tajnoj službi koja se brine za sigurnost bivšeg predsjednika SAD-a, koja ga je savjetovala da ne drži skupove na otvorenom i da pojača sigurnosne mjere.

Iz NSC-a kažu da zasad nema poveznice između ovih prijetnji iz Teherana i onoga što je uradio Thomas Matthew Crooks, koji je 13. jula na skupu u saveznoj državi Pennsylvania pokušao ubiti Trumpa.

Kako dalje piše CNN, potencijalni razlog za navodnu prijetnju Irana je ubistvo generala Qasema Soleimanija u januaru 2020. godine, kada je SAD vodio Trump.

Stalna misija Islamske Republike Iran u Ujedinjenim nacijama porekla je tvrdnje o iranskoj zavjeri za atentat na Trumpa.

"Ove optužbe su neutemeljene i zlonamjerne. Iz perspektive Islamske Republike Iran, Trump je kriminalac koji mora biti gonjen i kažnjen pred sudom zbog naredbe za atentat na generala Soleimanija. Iran je izabrao pravni put da ga dovede pred lice pravde", izjavio je portparol u izjavi za CNN.