Svakom po nešto
70

Obećanja koja ne poznaju granice: Kako je Ursula von der Leyen osigurala sebi novi mandat

N. Ž.
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen je i službeno izabrana za novu/staru predsjednicu Evropske komisije, a način na koji je to uradila vidljiv je kroz govor kojeg je održala pred Evropskim parlamentom.

Njemačka političarka je u svom dugom govoru pred evroparlamentarcima, koji su je u tajnom glasanju izabrali s 401 glasom "za", obećala mnogo i to skoro svakom interesu unutar Evropskog parlamenta.

Najviše za "svoje"

Prije svega, Von der Leyen je najviše obećala grupi iz koje dolazi, odnosno EPP-u. Poznati kao centristi s blagim "naginjanjem" ka desno, iz EPP-a su željeli jaču kontrolu migracija, koju će dobiti kroz obećanje za "dublja partnerstva" s mediteranskim zemljama - što je ništa drugo do nego jačanje EU granice.

Ova želja EPP-ovaca dolazi iz toga da su stranke koje čine ovu grupu, većinom umjereno desne, masovno počele da gube glasove zbog ekstremnih stranaka s ovog političkog spektra, koji "žive" od kriza s imigracijom u Evropu.

Ipak, to nije sve. EPP je dobio, ako je vjerovatni obećanjima Von der Leyen, i željeno povećanje osoblja Frontexa, evropske agencije za kontrolu granica. Frontex će uskoro biti na tri puta više zaposlenih nego što je to dosada bio slučaj.

Von der Leyen je najavila i Evropski fond odbrane, još jednu ideju iz EPP-a, kao i smanjenje administracije u kontekstu poslovanja unutar Evropske unije. Imajući u vidu da iza brojnih stranaka u EPP-u stoji novac koji dolazi iz korporacija, Von der Leyen je znala kome šalje ovu poruku.

Socijalisti i liberalni dobili mnogo, ali Zeleni možda najviše

Međutim, EPP nije jedini koji je čuo sve što je želio tokom velikog govora Von der Leyen pred glasanje. Socijalisti, odnosno grupa S&D, dobili su obećanje da će se uspostaviti pozicija Komesara za smještaj, u jeku borbe brojnih zemalja članica EU s nedostatkom dostupnih stanova. Također, njemačka političarka je iznijela i jasan plan za poboljšanje prava žena u EU, što su Socijalisti isticali u kampanji pred EU izbore održane prije nešto više od mjesec dana.

Liberali koji dolaze iz grupe Renew Europe su dobili obećanje da će EU zahtijevati poštovanje vladavine prava prije dodijeljivanja sredstava iz Brisela, što je bio jasna poruka da se neće tolerisati ponašanje lidera poput premijera Mađarske Viktora Orbana.

Von der Leyen je ovim jasno stala na stranu koju zastupaju evropski liberali, koji su najglasniji u pozivanju na kažnjavanje ponašanja režima iz Budimpešte, ali i drugih u EU koji slijede Orbanov primjer.

Ipak, na kraju se može reći da su najviše dobili evropski Zeleni. Kao grupa koja broji 53 zastupnika, Von der Leyen je željela osigurati sebi njihovu podršku. Iako Zeleni zastupaju brojne političke pozicije, najviše su zainteresovani za ekološku situaciju, a Von der Leyen je to iskoristila do maksimuma.

Tokom svog govora, ona je istakla da se tokom njenog prethodnog mandata mnogo uradilo na "Novom zelenom dogovoru" (Green New Deal, engl.), ambicioznom planu EU da uspori efekte klimatskih promjena. Najavila i da će se nastaviti aktivno raditi prema utvrđenim planovima tokom njenog narednog mandata.

Ovaj plan ima otvorenu podršku Zelenih, uz prešutno odobravanje liberala i Socijalista. S druge strane, iz EPP-a su pojedini negodovali, dok su sve desne grupe (ECR, Partiote za Evropu, Suverenisti) bile žestoko protiv ovog plana. Činjenica da je Von der Leyen isticala svoj rad na ovom projektu i njena najava da s tim ne planira stati bio je jasan znak da očekuje podršku Zelenih.

Ne tako tajno glasanje

Naravno, Evropski parlament ne otkriva ko je od zastupnika kako glasao. Prethodni, ali i ovaj put, za Von der Leyen nije glasao značajan dio zastupnika iz grupa koje su joj formalno pružile podršku, ali je jasno da je među "njenim" glasačima bilo EPP-a, Socijalista, liberala i Zelenih.

Drugim riječima, veliki plan Von der Leyen da predviđanja o skupljanju individualnih glasova kako bi "jedva" prešla porebni broj glasova demantuje velikom podrškom u Evropskom parlamentu je uspio. S 401 glasom (oko 40 više nego što joj je trebalo), njemačka političarka je sebi poziciju osigurala još četiri godine.

Ipak, ostaje da se vidi da li će moći da održi svoj blok podrške koji, istini za volju, se sadrži od pomalo nevjerovatne koalicije različitih interesa i političkih stajališta. Von der Leyen je puno obećala, ali je ispunjavanje njenih riječi mnogo teži posao.