Ima i mrtvih
271

Obilne padavine i poplave zahvatile Evropu, vojska evakuiše stanovništvo

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Posljednjih dana obilne kiše zahvatile su centralnu i istočnu Evropu, nabujale rijeke i izazvalo upozorenja o poplavama u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj.

Rumunija je postavila kampove za raseljena lica i pokrenula spasilačke operacije nakon što su poplave ubile najmanje četiri osobe i uništile hiljade domova na istoku zemlje.

Vojni čamci i avioni se koriste za premještanje stanovnika na sigurno, a premijer Marcel Ciolacu rekao je da je sada prioritet spriječiti daljnje gubitke života.

U glavnom gradu Češke Pragu podignute su barijere od poplava, dok su u dijelovima Poljske stanovnici evakuisani.

Četiri mrtve osobe pronađene su u jugoistočnoj rumunskoj regiji Galati tokom operacije potrage i spašavanja, potvrdile su službe za vanredne situacije agenciji AFP.

U Poljskoj, ministar unutrašnjih poslova Tomasz Siemoniak rekao je da je situacija izrazito teška u oblastima oko četiri rijeke.

Stanovnik Glucholazyja Piotr Jakubiec rekao je da je pripremio vreće s pijeskom i pumpe za preusmjeravanje vode, ali da je nemoguće predvidjeti šta će se dogoditi.

Premijer Donald Tusk pokušao je uvjeriti javnost da prognoze "nisu pretjerano alarmantne" i da se prijetnja poplavama ne odnosi na cijelu zemlju.

U Češkoj je proglašena najviša uzbuna od poplava na 38 različitih lokacija.

U Austriji, za koju zvaničnici kažu da je doživjela najtopliji august od kada su zabilježeni rekordi, mnoge regije očekuju 10-20 cm kiše za nekoliko dana.

Moguće su i poplave i klizišta, uz olujni vjetar koji se očekuje u glavnom gradu Beču, a jake snježne padavine na zapadu također su izazvale poremećaje u putovanju.

Neprekidna jaka kiša se očekuje i preko granice u njemačkoj pokrajini Bavarskoj.