Otkrio ministar
83

Objavljen dokument koji navodno prikazuje komunikaciju unutar Hamasa: "Slomljeni smo fizički i psihički"

V. K.
Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant objavio je dokument koji navodno otkriva komunikaciju između bivšeg komandanta Hamasa i vođe ove organizacije Yahye Sinwara, a u kojem govore o situaciji u Gazi.

U videosnimku koji je objavio na društvenim mrežama, Gallant je rekao kako je ovo pismo napisao bivši komandant Hamasove brigade Khan Younis Rafa'a Salameh te ga je uputio Yahyi Sinwaru i njegovom bratu Muhammadu.

"Molimo vas da razmotrite sljedeće. Održavamo preostalo naoružanje i opremu jer smo izgubili 90 posto naših raketnih sposobnosti. Izgubili smo oko 60 posto lično naoružanja i najmanje 70 posto protutenkovskih bacača raketa. Također, izgubili smo najmanje 50 posto naših boraca koji su stradali ili su ranjeni. Posljednjih 25 posto naših ljudi došlo je u situaciju da ih narod više ne toleriše. Slomljeni su na psihičkom i fizičkom nivou", navodi se u pismu koje je pročitao Gallant.

Poručio je kako je komandant, koji je ubijen u napadu izraelske vojske, vapio za pomoći, ali mu braća Sinwar nisu mogla pomoći.

"Zašto je to tako? Zato što nastavljamo s naporima koji su započeti u oktobru i nastavljaju se korak po korak. To dopire do svih visokih dužnosnika Hamasa. Napisao je ovo braći Sinwar. Doći ćemo i do njih", poručio je ministar odbrane Izraela Yoav Gallant.