Škola Apalachee
37

Objavljene fotografije žrtava 14-godišnjeg ubice u američkoj školi

M. G.
14-godišnjak je ubio dvoje nastavnika i dvojicu učenika (Foto: X)
14-godišnjak je ubio dvoje nastavnika i dvojicu učenika (Foto: X)
Učenik srednje škole u američkoj saveznoj državi Georgiji, star 14 godina, jučer je vatrenim oružjem ubio dva učenika i dva nastavnika, te ranio devet osoba, saopćile su lokalne vlasti. Napadač je koristio jurišnu pušku sličnu AR-15 modelu.
Osumnjičeni je identifikovan kao Colt Gray, učenik škole Apalachee u Winderu. Trenutno se nalazi u pritvoru, a protiv njega će biti pokrenut postupak kao da je punoljetan, kazao je Chris Hosey, direktor istražnog ureda države Georgija.

Gray se suočava s optužbama za ubistvo 14-godišnjeg Masona Schermerhorna, 14-godišnjeg Christiana Anguloa, kao i nastavnika Richarda Aspinwalla (39) i Christine Irimie (53). Aspinwall je bio profesor matematike i pomoćni trener nogometnog tima škole. Devet drugih osoba, uključujući osam učenika i jednog nastavnika, prevezeni su u bolnicu.

Na kratkoj konferenciji za novinare, šerif Jud Smith izjavio je da su njegovi zamjenici brzo reagovali na poziv o pucnjavi, koji je stigao oko 10:20 sati. Kada je policija stigla na mjesto događaja, osumnjičeni se odmah predao.

Škola Apalachee, koju pohađa gotovo 1900 učenika, otvorila je svoja vrata 1. augusta, a nalazi se oko 80 kilometara sjeveroistočno od Atlante.

Policija je prošle godine ispitala Colta Graya zbog prijetnji na internetu, saopćio je FBI. U maju 2023. godine, nakon što su primili anonimne dojave o prijetnjama pucnjavom u školi, FBI je lokalnim vlastima prenio informacije o potencijalnoj prijetnji.

Tada je Gray ispitan, a njegov otac je rekao da porodica posjeduje lovačke puške, ali da Colt nema pristup oružju bez nadzora. U tom trenutku nije bilo razloga za hapšenje ili dalje mjere, stoji u saopćenju FBI-a.