Moćni projektili
65

Objavljene satelitske fotografije broda koji je navodno dostavio iranske rakete u Rusiju

F. H.
Foto: Maxar
Foto: Maxar
Ruski teretni brod za koji se sumnja da nosi iranske balističke projektile za rat Moskve protiv Ukrajine viđen je u ruskoj luci na Kaspijskom jezeru prije sedam dana, pokazuju satelitske slike podijeljene s CNN-om.

Brod, Port Olya 3, identificirao je Maxar Technologies na satelitskim snimkama snimljenim 4. septembra u luci Olya u Astrahanu. Brod je prethodno bio u iranskoj luci Amirabad 29. augusta, prema podacima praćenja broda. Isključio je svoj transponder u nekom trenutku nakon toga.

Američko ministarstvo finansija procijenilo je u utorak da je rusko Ministarstvo odbrane "koristilo brod Port Olya-3 za prijevoz CRBM-a iz Irana u Rusiju".

“Početkom septembra 2024. Rusija je primila prvu isporuku CBRM-a (balističkih projektila malog dometa) iz Irana”, saopćilo je Ministarstvo finansija nakon što je objavilo sankcije za Port Olya 3 zajedno s drugim brodovima i nekoliko iranskih pojedinaca.

CNN je prošlog vikenda izvijestio da je Iran nedavno prebacio balističke projektile kratkog dometa Rusiji za korištenje u ratu protiv Ukrajine, što je značajna eskalacija iranske potpore Rusiji.

Vojni odnosi između Irana i Rusije postali su bliži od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Iran je Rusiji isporučio tisuće jurišnih bespilotnih letjelica "Shahed", a prema američkim dužnosnicima izgradio je tvornicu bespilotnih letjelica u Rusiji. Iran je negirao navode o isporuci dronova nakon početka rata.

Satelitski snimci pojavili su se dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken u utorak u Londonu rekao da SAD vjeruje da je ruska vojska primila pošiljke iranskih balističkih projektila Fatah-360 i da će ih "vjerovatno koristiti za nekoliko sedmica u Ukrajini protiv Ukrajinaca".

Fateh-360 ima domet do 120 kilometara i može nositi teret od 150 kilograma. Iako je nosivost manja od nosivosti mnogih ruskih zračnih bombi, bila bi korisna u gađanju ukrajinskih linija bojišnice sa značajne udaljenosti, a kao balističku raketu bilo bi puno teže presresti je.