Mjesecima znali lokaciju
0

Objavljeni detalje akcije u kojoj je ubijen Hassan Nasrallah, na zgradu bačeno 80 bombi

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više izraelskih zvaničnika je za New York Times pojasnilo pozadinu akcije u kojoj je ubijen vođa grupe Hezbolah Hassan Nasrallah, uključujući i činjenicu da je na zgradu u kojoj se nalazio bačeno 80 bombi.

Kako prenosi The New York Times, citirajući neimenovane izraelske zvaničnike, lokacija gdje se nalazio Nasrallah bila je poznata mjesecima, a rezultat je rada obavještajnih službi u Izraelu.

Međutim, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je čekao da dođe povoljan trenutak za ovu akciju. Kada su u njegovom kabinetu upozorili da prilika prolazi, Netanyahu je naredio napad, i to bez prijašnjih konzultacija sa saveznicima Izraela, poput SAD-a.

U akciji je na zgradu u kojoj se Nasrallah nalazio bačeno 80 bombi, a kao rezultat je sravnjeno šest zgrada u južnom dijelu Bejruta.

Hezbolah je naredni dan potvrdio da je Nasrallah ubijen zajedno s komandirom južnog fronta Alijem Karakijem, koji je dan prije ove izraelske akcije preživio pokušaj ubistva.

Kao naredni lider ove libanske grupe spominje se Hashem Safieddine, Nasrallahov rođak. On se nije nalazio u zgradi kada je do napada došlo, te je još uvijek živ. Ipak, nije poznato gdje se nalazi.