Još veća sramota
18

Objavljeni tajni dokumenti zaplijenjeni u Kursku: Rusija očekivala napad mjesecima unaprijed

F. H.
Mapa: Deepstatemap
Mapa: Deepstatemap
Ruska vojna komanda je predvidjela ukrajinski upad u svoju regiju Kursk i nekoliko mjeseci je kovala planove kako ga spriječiti, govore to skriveni dokumenti, za koje je ukrajinska vojska rekla da ih je zaplijenila s napuštenih ruskih položaja u regiji.

Dokumenti, podijeljeni s Guardianom, također otkrivaju rusku zabrinutost za moral u svojim redovima u Kursku, pogotovo nakon samoubistva vojnika na fronti, koji je navodno bio u "dugotrajnom stanju depresije zbog službe u ruskoj vojsci".

Komandanti jedinica zbog toga dobivaju upute da osiguraju da vojnici svakodnevno konzumiraju ruske državne medije kako bi održali svoje "psihološko stanje".

Guardian nije mogao nezavisno provjeriti autentičnost dokumenata, iako oni nose obilježja autentične komunikacije ruske vojske. Krajem augusta, Guardian se susreo s ukrajinskim timom za specijalne operacije koji su ih zarobili, nekoliko sati nakon što su napustili ruski teritorij. Tim je rekao da je uzeo dokumente ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, FSB-a i vojske iz zgrada u regiji Kursk i kasnije ih dao novinarima na pregled i fotografiranje.

Neki od dokumenata su štampane naredbe distribuirane različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici koji bilježe događaje i probleme na određenim pozicijama. Najraniji unosi datirani su s kraja 2023., dok su najnoviji dokumenti iz samo šest sedmica prije nego što je Ukrajina pokrenula svoj upad u regiju Kursk 6. augusta.

Dokumenti uglavnom dolaze iz jedinica ruske 488. gardijske motorizirane streljačke regimente, a posebno iz druge čete njenog 17. bataljona.

Ukrajinski upad u Kursk iznenadio je zapadne partnere Kijeva i mnoge u ukrajinskoj eliti, jer je planiranje bilo ograničeno na vrlo mali broj ljudi. Ali ruski vojni dokumenti sadrže višemjesečna upozorenja o mogućem upadu u to područje i pokušaju zauzimanja Sudzhe, grada od 5.000 stanovnika koji je sada pod ukrajinskom okupacijom više od mjesec dana.

Unos od 4. januara govori o "potencijalu za proboj državne granice" ukrajinskih naoružanih skupina i naređuje pojačanu obuku kako bi se pripremile za odbijanje svakog napada. Dana 19. februara komandanti su upozoreni na ukrajinske planove za "brzi prodor iz regije Summy na ruski teritorij, do dubine od 80 km, kako bi se uspostavio četverodnevni 'koridor' prije dolaska glavne jedinice ukrajinske vojske na oklopnim vozilima”.

Sredinom marta, jedinice na granici dobile su naredbu da pojačaju odbrambene linije i "organizuju dodatne vježbe za vodstvo jedinica i uporišta u vezi s pravilnom organizacijom odbrane" u pripremi za ukrajinski prekogranični napad.

Sredinom juna bilo je konkretnije upozorenje na ukrajinske planove "na pravcu Yunakivka-Sudzha, s ciljem preuzimanja Sudzhe pod kontrolu", što se u augustu i dogodilo. Postojalo je i predviđanje da će Ukrajina pokušati uništiti most preko rijeke Seym kako bi prekinula ruske opskrbne linije u regiji, što se također kasnije dogodilo. Dokument iz juna žalio se da su ruske postrojbe stacionirane na fronti "u prosjeku popunjene samo 60-70 posto i prvenstveno sastavljene od pričuva sa slabom obukom".

Kada je došlo do ukrajinskog napada 6. augusta, mnogi ruski vojnici napustili su svoje položaje, a u roku od sedam dana Ukrajina je preuzela punu kontrolu nad Sudzhom.

"Pobjegli su, a da se nisu čak ni evakuirali ili uništili svoje dokumente", rekao je član tima za specijalne operacije koji je zaplijenio dosjee.

Tokom haotičnog povlačenja Moskve, ukrajinske snage zarobile su stotine ruskih vojnika, od kojih su mnogi bili vojni obveznici, od kojih se općenito ne očekuje da će sudjelovati u borbi. Roditelji jednog ročnika (osoba na službi vojnog roka) iz druge satnije, koji su poslali apel u augustu, identificirajući ga kao njihovog 22-godišnjeg sina Vadima Kopylova, rekavši da je zarobljen u blizini Sudzhe i pozvali ruske vlasti da ga razmijene.

Dokumenti daju uvid u rusku taktiku tokom prošle godine, u jednom slučaju govoreći o potrebi stvaranja rovova mamaca i položaja kako bi se zbunili ukrajinski izviđački bespilotne letjelice.

"Treba izraditi makete tenkova, oklopnih vozila i artiljerijskih bacača, kao i lutke vojnika, te ih povremeno premještati", stoji u jednoj naredbi.

Dodaje se da bi na položaje mamaca trebalo poslati nekoliko vojnika koji bi noću palili vatre i hodali s bakljama, te da bi Rusija trebala pokrenuti radio chat o položajima mamaca, s ciljem presretanja. Nije jasno jesu li takve pozicije ikada stvorene; članovi ukrajinske jedinice koji su posljednjih sedmica upravljali izviđačkim dronovima na tom području rekli su za Guardian da nisu vidjeli nikakve dokaze o takvim položajima.

U martu, ruski dokumenti bilježe da je bilo sve više incidenata ukrajinskih diverzantskih grupa koje su se maskirale za rad iza ruskih linija noseći ruske uniforme.

"Kako bismo spriječili infiltraciju neprijatelja u naše borbene formacije komandanti trebaju implementirati upotrebu identifikacijskog markera varijante n6, izrađenog od materijala širine osam centimetara, koji se pričvršćuje pomoću nevidljive trake", stoji u zapovijedi iz tog mjeseca.

Zakopani u suhoparnom, vijugavom službenom jeziku znakovi su ozbiljnih problema s moralom na fronti.

"Analiza trenutne situacije u vezi sa samoubistvima pokazuje da je pitanje stradavanja vojnika kao posljedica suicidalnih incidenata i dalje napeto", stoji u jednom unosu. U njemu se govori o incidentu koji se navodno dogodio 20. januara ove godine, kada je vojni obveznik ušao na ljetno pranje na stražarskom mjestu i pucao sebi u trbuh.

"Istraga incidenta utvrdila je da je uzrok samoubistva i smrti bio živčani i psihički slom, uzrokovan njegovim dugotrajnim stanjem depresije zbog službe u ruskoj vojsci", stoji u rukom pisanom izvještaju o incidentu.

Kako bi se spriječili daljnji takvi incidenti, komandanti jedinica dobivaju upute da identificiraju vojnike koji su "psihički nespremni ispuniti svoje dužnosti ili su skloni devijantnom ponašanju, te organiziraju njihovo premještanje i prebacivanje u vojne medicinske ustanove".

Daljnje upute o održavanju morala dolaze u nedatiranom, tipkanom dokumentu koji objašnjava da bi vojnici trebali dobiti 5-10 minuta dnevno, kao i sat vremena jednom sedmično političke poduke, "s ciljem održavanja i podizanja političkog, moralnog i psihološkog stanja osoblja".