Pritisak javnosti
8

Očekuje se da bi Netanyahu zbog protesta mogao zamrznuti reformu pravosuđa

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Očekuje se da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas objaviti da zamrzava zakone o reformi pravosuđa koja je izazvala masovne proteste u zemlji.

Kako prenosi državni radio Kan, pojavile se informacije da je šef vlade o svojoj odluci obavijestio svoje partnere u vladajućoj koaliciji. Očekivalo se da će se Netanyahu o svojoj osluci saopštini na pres konferenciji u 10 sati. Međutim, njegovo obraćanje se još uvijek čeka.

Netanyahuov konzervativni kabinet, koji je položio zakletvu krajem prošle godine, odlučio je ojačati izvršnu vlast Izraela nakon više političkih kriza, nijedna vlada nije opstala više od godinu dana od 2019. godine. Premijer je posebno predložio da se ograniči pravo Vrhovnog suda da stavi veto na zakone koje je usvojila Skupština i da se kontrola izbora sudija prepusti vladi, piše TASS.

Sve je to, prema Netanyahuu, osmišljeno da ojača ravnotežu između grana vlasti, eliminirajući pristrasnost prema pravosuđu. Šef kabineta je također insistirao da na narednim parlamentarnim izborima sprovodi program koji podržavaju birači, zbog čega se vratio na vlast.

Predstavnici opozicije rekli su da reforma služi interesima samog Netanyahua i njegovog kabineta i podriva demokratske temelje države.

Reforma pravosuđa je izazvala masovne proteste širom zemlje koje traju od objavljivanja prijedloga izmjena. Danas su građani Tel Aviva blokirali aerodrom protestujući protiv spomenutih reformi.