Objavljen izvještaj
0

Od početka rata u Gazi Izrael od Amerikanaca dobio čak 6,5 milijardi dolara sigurnosne pomoći

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je od 7. oktobra prošle godine primio 6,5 milijardi dolara sigurnosne pomoći od Sjedinjenih Američkih Država, stoji u izvještaju Washington Posta.

U izvještaju se dodaje da je skoro polovina pomoći stigla do maja 2024., sedam mjeseci nakon početka rata između Izraela i Hamasa.

"Ovo je ogroman, masivan poduhvat", rekao je visoki zvaničnik administracije za Washington Post . Dodao je da ukupni iznosi pokazuju koliko su duboki i složeni odnosi Izraela sa Sjedinjenim Državama.

Ova sredstva su bila tema razgovora sa izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom i njegovom delegacijom u Washingtonu ove sedmice.

Prošle sedmice je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio da je Bidenova administracija usporavala vojnu pomoć Izraelu.

Zvaničnik je rekao da su, kako bi se suprotstavili ovoj tvrdnji o uskom grlu, američki stručnjaci za transfer oružja prošli kroz "stotine odvojenih predmeta" sa svojim kolegama, u pratnji Gallanta tokom njegove posjete.

Svrha Gallantovog putovanja bila je dijelom da izgladi sve napetije odnose i ilustruje drugačiji stav Izraela prema američkoj pomoći, navodi Washington Post.