Potpredsjednički kandidat
38

Od velikog kritičara do "Donalda Trumpa u malom": Ko je J.D. Vance

N. Ž.
Donald Trump i J.D. Vance (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump i J.D. Vance (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump će na novembarske izbore za predsjednika SAD-a izaći zajedno sa J.D. Vanceom, koji je u prethodnih osam godina prešao ogroman put u svojim odnosima s bivšim predsjednikom. Brojni analitičari zabrinuti su zbog ovog Trumpovog izbora.

Kada je na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, gdje je Trump i službeno izabran za kandidata ove stranke za predsjedničke izbore, najavljen Vance kao potpredsjednički kandidat, politički svijet je stao na moment.

Spominjala su se iskusna imena poput Douga Burguma ili Marco Rubio, pa čak i relativno noviji, ali opet iskusni Glenn Youngkin. Trump im se svima zahvalio i izabrao 39-godišnjeg senatora iz Ohija, koji se tek prije tri godine službeno priključio politici.

Reakcije su bile ekspresne i jasne - J.D. Vance je, posebno u kombinaciji, "opasnost po demokratiju", barem je to stav političkih analitičara bližih Demokratskoj stranci. Vrijedi preći njegovu životnu priču, koja je počela s jednim od najtraumatičnijih događaja u historiji SAD-a, odnosno napadima na tornjeve u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

Od marinca do autora bestsellera

Vance je tada završavao srednju školu, a 2003. godine, kada je maturirao, pridružio se marincima. Dvije godine kasnije, boravio je u Iraku kao član američke vojske, za koju je radio kao novinar. Osvojio je i dvije medalje zbog dobrog ponašanja tokom vojničke karijere, a po povratku u rodni Ohio, završio je fakultet političkih nauka i psihologije i to kao jedan od najboljih studenata.

Od 2009. do 2016. godine, radio je na knjizi "Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis", koja je postala bestseller. Knjiga je tematizirala, kroz Vanceovo iskustvo odrastanja u dijelu SAD-a koji se zove "rust belt" (pojas hrđe, engl.), odnosno američkim državama u kojima su mnoge porodice tokom deindustralizacije ostale u teškom ekonomskom stanju.

Interesantno je da se ova knjiga, koja je 2020. godine postala hit film u produkciji Netflixa, označena kao "tiha podrška kandidaturi Donalda Trumpa", koji je retorikom rezonovao upravo s Amerikancima iz "rust belta."

Trump kao "američki Hitler" i "opijum za mase"

Ipak, Vance je to odbijao. Išao je toliko daleko da je Trumpa javno nazvao "opijumom za mase", a u jednoj privatnoj poruci na Facebooku, koja je izašla u javnost, čak ga je nazvao "američkim Hitlerom."

Istakao je i da 2016. godine nije glasao za Trumpa, već za jednog od dva kandidata koji ne dolaze iz glavne dvije američke stranke.

Bez obzira na to, Vance je vjerovatno svojom knjigom pomogao kampanji tada političkog novajlije Trumpa, koji 2016. godine osvaja predsjedničke izbore i šokira svijet.

Velika promjena ka "Trumpizmu"

Dvije godine mogu puno promijeniti, pa je tako već u februaru 2018. godine Trump za Vancea postao "jedan od rijetkih američkih političara koji razumije frustracije ljudi iz rust belta", a do 2020. godine je zaradio i njegovu službenu podršku pred predsjedničke izbore.

Kada je Trump izgubio, Vance je govorio kako je Biden varao i kako su izbori "ukradeni", ponavaljući lažne tvrdnje tada već bivšeg predsjednika SAD-a, čime je vjerovatno zaradio njegovu pažnju.

Vance se 2021. godine odlučuje konačno uključiti u politiku i to odmah na prestižno mjesto u Senatu SAD-a, gornjem domu američkog Kongresa, u svojoj rodnoj saveznoj državi Ohio. Tokom njegove kampanje došlo je do ruske invazije na Ukrajinu, a Vance je odmah rekao da SAD u Ukrajinu ne treba slati novac i oružje.

Upravo ovaj stav je rezonirao s ključnom osobom u timu Donalda Trumpa - njegovim istoimenim sinom. Donald Trump Jr. se uskoro aktivno uključio u kampanju da Vance bude izabran na mjesto senatora, a došla je i podrška bivšeg predsjednika SAD-a, što je Vancea automatski učinilo mladom zvijezdom Republikanske stranke.

Već u 2023. godini, kada je i službeno preuzeo dužnost kao jedan od dva senatora iz Ohija, Vance je postao blizak Trumpovoj strani Republikanske stranke. Kada ga je Trump izabrao za potpredsjednika, za njegovo imenovanje su kritike došle i iz same partije, tačnije od onog dijela stranke koji predstavlja "Republikance stare škole."

Kontrast s Mikeom Penceom

Ovdje je zanimljivo napraviti komparaciju s bivšim potpredsjednikom SAD-a i Trumpovim prijašnjim izborom Mikeom Penceom. Pence je upravo ono što Vance nije - staloženi, mirni konzervativac "starog kova" koji je bio Trumpov znak ustaljenim glasačima ove stranke da će državu voditi na konzervativan način, što se 2016. godine nije baš moglo reći sa sigurnošću. Tada je protiv Trumpa bio značajan broj Republikanaca, koji su vidjeli njegove socijalno-liberalne stavove i uplašili se.

Osam godina kasnije, jasno je da je Trump okrenuo Republikansku stranku "naglavačke" i da je njegov MAGA (Make America great again) pokret potpuno ovladao partijom. Izbor Vancea bio je Trumpov finalni dodir na osmogodišnji proces kompletnog preuzimanja jedne od dvije glavne stranke u SAD-u.

Trump je izborom Vancea u suštini signalizirao da ga je baš briga za starosjedioce u Republikanskoj stranci kojima smeta njegova toksična i divizivna retorika. Drugim riječima, rekao je otvoreno "ne" političarima kao što su Mitt Romney, Pence i drugi republikanci koji su smatrali da se Demokrate mogu pobijediti mirnijim i staloženijim pristupom i ujedinjujućom retorikom.

J.D. Vance kao potpredsjednik se apsolutno može smatrati prijetnjom po napore Ukrajine da se odupre invaziji mnogo nadmoćnije Rusije, a njegova otvorena i bezuslovna podrška Izraelu nije mogla biti gora vijest za Palestince koji su se nadali održivom rješenju i smanjenju podrške koju SAD pruža ovoj zemlji.

Međutim, iz ugla Trumpa i njegovih pristalica, Vance je, kao 39-godišnji moderni MAGA republikanac, bio jedini izbor koji je stvarno imao smisla.