Dobio važnu funkciju
13

Odbjegli sjevernokorejski diplomata postao zamjenik ministra u Južnoj Koreji

D. B.
Bivši sjevernokorejski diplomata Tae Yong-ho imenovan je novim liderom predsjedničkog savjetodavnog vijeća Južne Koreje za ujedinjenje.

Yong-ho je tako postao najviše rangirani zvaničnik koji je pobjegao iz Sjeverne u Južnu Koreju. Inače, iz jedne zemlje u drugu su dosad pobjegle hiljade ljudi, a on je postao prva osoba koja je dobila funkciju zamjenika ministra.

Šezdesetdvogodišnji Yong-ho je bio zamjenik ambasadora Pyongyanga u Velikoj Britaniji prije nego je 2016. godine pobjegao u Južnu Koreju. Pyongyang ga je nazvao "ljudskim ološem" te ga je optužio za pronevjeru državnih fondova i druge zločine.

Zvaničnik je postao prvi nekadašnji državljanin Sjeverne Koreje koji je dobio mjesto u Nacionalnoj skupštini Južne Koreje, a to se dogodilo 2020. godine. Ipak, nije uspio osigurati drugi mandat na parlamentarnim izborima u aprilu, no zahvaljujući novoj ulozi će savjetovati ured južnokorejskog predsjednika Yoona Suka Yeola o mirnom korejskom ujedinjenju.

"On je prava osoba koja će pomoći u uspostavljanju politike miroljubivog ujedinjenja zasnovane na liberalnoj demokratiji, a dobit će podršku iz zemlje i inostranstva", saopćio je predsjednički ured.

Ovaj zvaničnik je rođen 1962. godine u Pyongyangu, u vanjsku službu je ušao kada je imao 27 godina, a gotovo tri desetljeća je radio pod tri generacije vladajuće dinastije Kim. Ranije je kazao da je odlučio napustiti Sjevernu Koreju jer nije želio da njegova djeca žive bijedan život. Izrazio je gađenje prema režimu Kima Jong-una te divljenje prema južnokorejskoj demokratiji.

U memoarima objavljenim ove godine je pisao o ekcesima sjevernokorejske elite i dubinama kulta ličnosti izgrađenog oko porodice Kim.

Tenzije između dvije zemlje su porasle u proteklih nekoliko mjeseci, Seoul je nastavio propagandu prema Pyongyangu u petak kao odgovor na slanje hiljada balona sa smećem. Satelitski snimci pokazuju da Sjeverna Koreja jača svoje vojno prisustvo te da gradi zidove duž granice s Južnom Korejom.

Do decembra prošle godine je iz Sjeverne u Južnu Koreju pobjeglo 34.000 ljudi.