Rat u Ukrajini
4

Odgovor Kremlja na "plan pobjede" Zelenskog: Cilj je ozvaničiti sukob NATO-a i Rusije

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio plan za okončanje sukoba s Rusijom koji umjesto mira gura konfrontaciju između Moskve i NATO-a.
Suština "mirovnog plana" je formaliziranje direktnog angažmana NATO-a u sukobu u Ukrajini, rekao je on na konferenciji za novinare u Moskvi.

"On na neki način kaže 'da, momci, ranije ste učestvovali, ali kao nezvanično. Hajde da to ozvaničimo, da imamo NATO ovdje'", rekao je Peskov. "To je kratkovido, nepromišljeno, nelogično u njegovoj situaciji", dodao je.

Peskov je inicijativu Zelenskog nazvao "planom za dalju eskalaciju od mira" čiji je cilj "dovesti situaciju na ivicu sudara Rusije i NATO-a".

Komentarišući reakciju Zapada na plan Zelenskog, Peskov je rekao da ima utisak da zapadne zemlje "očigledno nisu zadovoljne.

"Vidimo po reakciji Evropljana da im nimalo nije drago da čuju takve nelogične, pa, iskreno, glupe prijedloge", rekao je on.

Zelenski je 16. oktobra ukrajinskom parlamentu predstavio svoju viziju okončanja sukoba. Ona uključuje hitnu pozivnicu u NATO, prijenos nove vojne pomoći Ukrajini, udare dalekometnim oružjem duboko u Rusku Federaciju i upotreba evropskog vazdušnog štita za zaštitu ukrajinske teritorije.

Plan predviđa postkonfliktnu rekonstrukciju zemlje uz podršku zapadnih zemalja i stvaranje "paketa za obuzdavanje", koji podrazumijeva raspoređivanje zapadnih projektila na ukrajinskoj teritoriji.