Novi način učenja
42

Odlaze li uskoro svi učitelji u penziju? Škola u Londonu pokreće prvu AI učionicu bez nastavnika

N. V.
Student isprobava sistem AI učionice
Student isprobava sistem AI učionice
Privatna škola u Londonu otvara prvu učionicu u Velikoj Britaniji u kojoj podučava umjetna inteligencija umjesto učitelja.

Implementatori ove ideje tvrde da tehnologija omogućava precizno učenje, prilagođen individui, dok kritičari tvrde da će učenje umjetnom inteligencijom dovesti do "bezdušne, sumorne budućnosti".

Prvi čas "bez nastavnika" u Velikoj Britaniji, koji koristi umjetnu inteligenciju umjesto stvarnih učitelja, uskoro počinje lekcije. Privatna škola David Game College otvara ovakvu učionicu u okviru kursa za 20 učenika.

Koristit će mješavinu platformi umjetne inteligencije na svojim računarima i slušalicama za virtuelnu stvarnost.

Ono zbog čega je ovakav način rada poseban jeste što platforme uče u čemu se učenik ističe i u čemu im je potrebna dodatna pomoć, a zatim prilagođavaju svoje planove časova za semestar u odnosu na to na koji način je usvojio znanje.

"Postoji mnogo odličnih nastavnika, ali svi smo skloni greškama", rekao je John Dalton, jedan od direktora škole i dodao: "Mislim da je veoma teško postići AI nivo preciznosti i tačnosti, kao i tu kontinuiranu evaluaciju. Na kraju, ako zaista želite da tačno znate zašto dijete ne uči, mislim da sistem vještačke inteligencije to može efikasnije da odredi".

Učenici će imati i pomoć stvarnih ljudi, u vidu "trenera učenja", koji su tu da daju podršku i prate ponašanje. Također je planirano da te osobe predaju predmet s kojima se umjetna inteligencija još uvijek bori da ih ispravno prenese, poput umjetnosti i seksualnog obrazovanja.

Umjetna inteligencija se inače već koristi širom Velike Britanije, pomažući u obogaćivanju predmeta i pripremi časova. Međutim, ideja da se obrazovanje djece potpuno prepusti umjetnoj inteligenciji je prilično kontroverzna.