Situacija bez presedana
35

Oluju Boris zovu katastrofom epskih razmjera: Dva su glavna razloga zašto je toliko razorna

I. Sa.
Foto: Screenshot/ Weather Watcher
Foto: Screenshot/ Weather Watcher
Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom centralne i istočne Evrope, a očekuje se sličan scenarij do kraja ovog dana.

Oluja je bila tako razorna iz dva razloga. Prvo, hladan vazduh sa sjevera se pomiješao sa vlagom iz neobično toplih voda Mediterana i Crnog mora.

Drugo, područje niskog pritiska zaglavljeno je u blokiranom vremenskom obrascu, što znači da je zarobljeno između visokog pritiska i na zapadu i na istoku.

Nakon ekstremnih poplava 2021. godine, Svjetska mreža atribucije za vremensku prognozu zaključila je da je zbog zagrijavanja klime vjerovatnoća i intenzitet takvih događaja u Evropi sve veći, navodi CNN.

Brojni poginuli tokom ove oluje

Jedan vatrogasac je poginuo tokom spašavanja od poplave u Austriji, a jedna osoba se utopila u Poljskoj dok je obilna kiša izazvana olujom Boris nastavila da pravi haos širom centralne i istočne Evrope. U Rumuniji je petoro ljudi umrlo, dok se nekoliko i dalje vodi kao nestalo u Češkoj.

Austrijska pokrajina koja okružuje Beč je proglašena područjem katastrofe, a njeni čelnici govore o "ekstremnoj situaciji bez presedana". Poljski premijer Donald Tusk proglasio je stanje prirodne katastrofe.

Evakuacija je u toku, a četiri osobe se vode kao nestale: tri u automobilu koji je nestao u rijeci u Sjevernoj Moravskoj i jedan muškarac koji je odnesen u poplavljeni potok u Južnoj Moravskoj.

Marek Joch, stanovnik Lipova na jugoistoku zemlje, rekao je da je grad "zatvoren sa svih strana" i da "sljedeći talas" poplava tek dolazi.

Gradonačelnik Slobozia Conachi, sela u jugoistočnoj rumunskoj regiji Galati, rekao je da je 700 kuća poplavljeno.

"Ovo je katastrofa epskih razmjera", rekao je Emil Dragomir.

U postu na mreži X, austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da se situacija s olujom pogoršala i da je veoma ozbiljna.