Proizvod iz labaratorije
9

Opasna droga fentanil se širi Evropom, stručnjaci tvrde da je stigao i u Hrvatsku

T. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Psihijatar s Klinike za psihijatrijiu Vrapče u Hrvatskoj Ivan Ćelić, saopštio je nedavno da su dvije osobe dosad preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je mnogo jača od morfija i od heroina.

Fentanil je inače sintetički opioid, što znači da se proizvodi u laboratorijima, a ne iz biljaka kao što je mak, koji se koristi za proizvodnju opijata poput morfija i heroina, ili koke, koja se koristi za proizvodnju kokaina.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je nedavno da EU ima neotkriven problem sa sintetičkim drogama. Predoziranje fentanilom posljednjih godina postaje prava epidemija u SAD-u. U 2021. oko 70.600 ljudi u SAD-u umrlo je od predoziranja drogama koje su sadržavale fentanil. To je najveći broj smrti od predoziranja fentanilom ikad zabilježen u SAD-u.

Broj smrti od konzumiranja droga u EU posljednjih godina nastavlja rasti, a najviše ih je u Njemačkoj. Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je da je stopa smrtnosti od predoziranja u EU u 2021. bila oko 18.3 smrtna slučaja na milion stanovnika. Riječ je o osobama od 15 do 64 godine.

Postoje izvještaji koji potvrđuju da laboratoriji za ilegalnu proizvodnju fentanila niču i u EU.

Prema Evropskom izvještaju o drogama iz 2023. godine, u EU su u 2021. godini ukupno demontirana 434 ilegalna laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga. Također, postoji izvještaj da su meksički ilegalni stručnjaci, poznati kao "kuhari", radili na proizvodnim mjestima u EU, prenosi Index.hr.

Fentanil se inače proizvodi nizom hemijskih reakcija koje zahtijevaju specijalizovane vještine i pristup hemikalijama koje se nazivaju prekursorima.

Ilegalno proizvedeni fentanil sintetizira se uglavnom u Kini, Meksiku i Indiji kao prah ili prešane tablete. Često se miješa s drugim drogama i pretvara u tablete koje nalikuju na druge opioide.