Sve službe na nogama
31

Opsadno stanje u Barceloni: Aktivirana akcija "Kavez", policija po gradu traga za Puigdemontom

V. K.
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Nakon što se nekadašnji lider katalonskih separatista Carles Puigdemont nakon sedam godina pojavio u Barceloni, održao govor te nestao u masi, u Kataloniji je nastao potpuni haos.
Naime, nakon što se Puigdemont pojavio na teritoriji Katalonije, odnosno Španije, sud je aktivirao nalog za njegovo hapšenje.

U međuvremenu, on je održao govor te je nestao sa saradnicima sa scene. Iako se očekivalo kako će prisustvovati sjednici katalonskog parlamenta na kojem se bira i novi predsjednik, Puigdemont nije uočen u sali, a autonomna policija Katalonije Mossos d'Esquadra aktivirala je policijsku akciju "Kavez" te je uključila uređaje za praćenje kako bi locirala Puigdemonta.

"Katalonska policija planirala je da uhapsi Puigdemonta prije plenarne sjednice. Puigdemontov navodni novi bijeg izazvao je čuđenje u samim policijskim snagama. Policija sumnja da putuje u bijelom automobilu i vjeruje da ga prati Jordi Turull, njegov nekadašnji kolega iz separatističkog pokreta", piše El Pais.

Bivši katalonski čelnik pojavio se u Barceloni sedam godina nakon bijega, a dočekalo ga je 2.500 ljudi na ulazu parlamenta Katalonije.

"Sedam godina nas progone jer smo htjeli da slušamo glas naroda Katalonije. Prije mnogo godina, počela je ova vrlo oštra represija. Oni su stvorili atmosferu da je biti Katalonac sumnjiva stvar. Još uvijek smo ovdje", rekao je Puigdemont.

U svom govoru, Puigdemont je uputio poruku svim Kataloncima.

"Ne znam kada ćemo se ponovo vidjeti. Kada se vidimo, možemo svi zajedno da uzviknemo riječi kojima ću i završiti govor: 'Visca Catalunya lliure'", rekao je Puigdemont što u prevodu znači "Neka dugo živi slobodna Katalonija".