Analiza Euronewsa
0

Orban, Meloni i Fiala blokirali ključna imenovanja u EU: Žele veću ulogu, ali im brojevi ne odgovaraju

N. Ž.
Giorgia Meloni i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Borba za ključna mjesta u Evropskoj uniji trebala je biti završena 17. juna na neformalnoj večeri lidera EU, ali do toga nije došlo. Ključne tri osobe su premijeri Mađarske, Češke i Italije, koji traže više moći za radikalnu desnicu u Evropi.

Viktor Orban, Giorgia Meloni i Petr Fiala, koji predvode Mađarsku, Italiju i Češku, javno su izrazili negodovanje zbog toga što su imenovanja dogovorena bez njih, citirajući rezultate izbora za Evropski parlament kao razlog za drugi odnos snaga u Evropi.

Kako piše Euronews, posebno je pogođena Meloni. Njena stranka Braća Italije osvojila je najveći broj glasova u ovoj zemlji, te je tako Meloni pokazala da je najpopularnija političarka u Italiji.

Ipak, kada je došlo do neformalnog sastanka u Briselu, premijerka Italije nije bila uključena u veliki broj razgovora, te je izrazila negodovanje zbog "već pripremljene liste" kandidata za ključne pozicije.

Radi se o mjestima predsjednika Evropske komisije, predsjednika Evropskog vijeća te Visokog predstavnika EU za sigurnost i vanjsku politiku. Kandidati su bili Ursula von der Leyen, Antonio Costa i Kaja Kallas, što nije odgovaralo Orbanu, Meloni i Fialu.

Dok je negodovanje Meloni i Orbana očekivano, uključivanje Fiale, premijera Češke Republike, u ovu grupu "odmetnika" je došlo kao jedna vrsta šoka. Iako on dolazi iz desničarske, pa čak i evroskeptične stranke, nije se pretjerano uključivao u ovakve diskusije na EU nivou.

Argument ovog trojca je da su građani Evropske unije na prethodnim izborima "rekli šta misle o budućnosti EU", te da zbog toga oni, kao lideri desničarskih stranaka, zaslužili više poštovanja.

Euronews dalje piše da, iako jeste tačno da su desničari, umjereni i radikalni, dobili značajan broj novih mandata u Evropskom parlamentu, još uvijek su pro-evropske stranke daleko ispred po broju zastupnika.

Grupacije EPP, S&D i RE, zajedno sa Zelenim, imaju i više nego dovoljno mandata da potvrde novo rukovodstvo Evropske unije.

Što se tiče Evropskog vijeća, koje mora poslati zvaničan prijedlog u Evropski parlament, i tu je situacija jasna. Skoro pa sva mjesta zauzimaju političari koji pripadaju strankama iz ove tri grupacije.

Umjereno desna grupacija ECR ima dva predstavnika, Meloni i Fialu, dok Orban jedini dolazi iz stranke koja ne pripada nijednoj grupaciji u Evropskom parlamentu, imajući u vidu da je on 2021. godine povukao članstvo Fidesza iz EPP-a.

Prema analizi Euronewsa, čak i da se pod vodstvom ovog trojca ECR, kao najveća grupa desničarskih stranaka u Evropskom parlamentu, transformiše u određenu vrstu super-grupe (zajedno s nezavisnim zastupnicima i grupacijom ID, koja se smatra radikalno desnom), to i dalje ne bi bilo dovoljno da se ugrozi stabilnost pro-evropskih grupacija.