Štiti interese države
256

Orban na posljednjem skupu uoči izbora: Rat u Ukrajini nije naš, u njemu ne možemo ništa dobiti

V. K.
Orban na skupu u Szekesfehervaru (Foto: REUTERS)
Orban na skupu u Szekesfehervaru (Foto: REUTERS)
Premijer Mađarske Viktor Orban održao je završni predizborni skup uoči parlamentarnih izbora u ovoj državi, a dio svog govora posvetio je i ratu u Ukrajini.

Između ostalog, Orban je iskoristio priliku te je okupljenim građanima u Szekesfehervaru poručio kako ljevica u ovoj državi pokušava uvući Mađarsku u rat.

"Ljevica misli da Ukrajina vodi i naš rat, to je rekao vođa naših političkih protivnika. To je greška. Ovo nije naš rat. U ovom ratu ne možemo ništa dobiti, ali možemo izgubiti sve", rekao je Orban.

Nakon toga, osvrnuo se i na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Razumijemo čak i ukrajinskog predsjednika koji čini sve da u ovaj rat uvuče što više evropskih zemalja jer se nada da će umanjiti razmjere poraza ili ga možda čak izbjeći. To je ukrajinska tačka gledišta i njihov interes. To moramo razumjeti iako se dobro sjećamo kako se nisu dobro odnosili prema Mađarima, ali nećemo se osvrtati na to jer su Ukrajinci u velikoj nevolji", poručio je Orban okupljenima.

Simpatizeri politike Viktora Orbana i stranke Fidesz (Foto: REUTERS)
Simpatizeri politike Viktora Orbana i stranke Fidesz (Foto: REUTERS)

Također, naglasio je kako se Mađarska ne nalazi u periodu koji je pogodan za političke eksperimente.

"Skupili smo snage i ostao nam je još jedan zadatak. Hajde da ga završimo i pobijedimo protivnike. Moramo zaštititi naše porodice, čuvati mir i sigurnost Mađarske. Bog iznad svega, Mađarska prije svega", rekao je lider Mađarske, prenosi Reuters.

Podsjetimo, mađarski parlamentarni izbori održat će se u nedjelju 3. aprila, a građani ove države imat će mogućnosti birati između dva politička bloka. S jedne strane će se naći aktuelni premijer Viktor Orban i vladajuća partija Fidesz, dok će s druge strane političkog ringa biti ujedinjena opozicija koju predvodi Peter Marki-Zay, ujedno i kandidat za premijera ove države.