Premijer Mađarske
0

Orban nazvao Erdogana: Jaka i stabilna Turska je dobra za Mađarsku, ali i za čitav svijet

T. K.
Recep Tayyip Erdogan i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je na službenom twitter nalogu da je razgovarao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom te da mu je čestitao na pobjedi u prvom krugu predsjedničkih izbora u toj zemlji.

"Upravo sam razgovarao predsjednikom Erdoganom, da mu čestitam na njegovoj ogromnoj pobjedi u prvom krugu predsjedničkih izbora i na izvanrednoj i neupitnoj pobjedi njegove AK partije na nedavnim turskim parlamentarnim izborima", napisao je Orban.

On je naveo da je jaka Turska, dobra za Evropu, ali i poželjna za čitav svijet.

"Jaka i stabilna Turska je dobra za Mađarsku, dobra za Evropu i dobra za svijet!", naglasio je.

Podsjećamo, nakon nedjeljnih izbora u Turskoj, turski predsjednik se oglasio i rekao da poštuje volju nacije izraženu kroz glasačke kutije.

"Bez obzira na rezultat, pobjednik izbora 14. maja bila je turska demokratija i turska nacija s 85 miliona stanovnika", rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je rekao da će njegov savez pobijediti u drugom krugu izbora 28. maja privlačenjem više glasova, dodajući: "Nadajmo se da ćemo postići historijski uspjeh."

Dajući Narodnom savezu većinu u turskom parlamentu na nedjeljnim izborima, turski narod je potvrdio "povjerenje i vjeru u nas i naš savez", dodao je.