Zbog poplava
18

Orban otkazao govor koji je trebao biti u centru pažnje u Evropskom parlamentu

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Mađarske Viktor Orbán odgodio je govor u Evropskom parlamentu zbog poplava u ovoj zemlji.

"Zbog ekstremnih vremenskih uslova i tekućih poplava u Mađarskoj, odložio sam sve svoje međunarodne obaveze", rekao je Orban.

Obilne kiše i poplave pogodile su srednju i istočnu Evropu tokom vikenda, pri čemu je poginulo najmanje 16 ljudi, a hiljade su prisiljene da se evakuišu iz svojih domova.

Mađarski lider trebalo je da u srijedu u Strazburu govori ispred Parlamenta i predstavi program aktivnosti mađarskog predsjedavanja Vijećem EU.

U saopćenju Evropskog parlamenta navodi se:

"Predsjednica Roberta Metsola razgovarao je s premijerom Orbanom kako bi mu prenio da je Evropski parlament spreman učiniti sve što može da pomogne svima koji su pogođeni. Predsjednica Metsola je razumjela situaciju i složila se da će se povezati s političkim grupama za raspravu koja je zakazana za ovu sedmicu s premijerom o prioritetima Predsjedništva koja će biti odgođena za kasniju sjednicu", dodaje se u saopćenju.

Orbanov govor trebao je biti dramatičan trenutak tokom plenarne sjednice u Strazburu, kao prvi govor premijera iz nove desničarske grupe Patrioti u parlamentu — dok bi to ujedno bio i Orbanov prvi sukob licem u lice sa evropskim poslanikom Peterom Magyarom, domaćim protivnikom koji ima snažnu podršku kod kuće u Mađarskoj.