Podlegao pritisku
13

Orban se oglasio nakon pristanka da se Ukrajini odobri 50 milijardi eura: Došao sam do zida

S. M.
Mađarski premijer Viktor Orban oglasio se nakon što je pristao da glasa za odobravanje pomoći EU Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, rekavši da je "došao do zida".

Mađarski premijer rekao je da je uspio da izbjegne rizik preusmeravanja sredstava namijenjenih Budimpešti iz zajedničkog budžeta Evropske unije.

"Da dogovor nije postignut i da je Mađarska nastavila da koristi svoje pravo veta, 26 država članica bi pristalo da pošalju novac Ukrajini i oduzele bi sredstva namijenjena Mađarskoj i poslala ih Ukrajini, šta je tu dobro?", rekao je Orban.

Dodao je da Mađarske ne šalje oružje Ukrajini već dobija svoj novac iz Brisela.

"Mi ćemo doprinijeti civilnom finansiranju Ukrajine", rekao je Orban.

U četvrtak su lideri EU savladali dugogodišnji otpor Mađarske i postigli dogovor o programu makrofinansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura. Program će trajati četiri godine.

U zaključcima samita se navodi da će Ukrajina moći dobiti sredstva ako ispuni niz preduslova. Napominje se i da će lideri EU održavati godišnje debate o programu, a za dvije godine mogu predložiti Evropskoj komisiji reviziju cjelokupnog višegodišnjeg finansijskog okvira.