Godišnjica revolucije
22

Orban se opet okomio na Brisel: "Žele postaviti marionetsku vladu, nikada nismo bili bliže svjetskom ratu"

V. K.
Viktor Orban (Foto: Reuters)
Viktor Orban (Foto: Reuters)
Premijer Mađarske Viktor Orban održao je veliki govor povodom obilježavanja godišnjice revolucije iz 1956. godine koja je podrazumijevala ustanak protiv sovjetske vlasti.

U govoru pred hiljadama pristalica, Orban je rekao kako Mađari i danas moraju pokazati jedinstvo kao i 1956. godine.

"Okupili smo se da odamo počast herojima iz 1956. godine. Ako je naša zemlja u nevolji, moramo se ujediniti. Jer, bez jedinstva nema ni sigurnosti kao ni slobode", rekao je Orban.

Poručio je kako mađarski narod nije slomio nijedan okupator.

"Sovjete je tada zapravo zatražila mađarska marionetska vlada da ostanu tu nakon rata. Izbori su namješteni. Ipak, Mađari ne tolerišu poniženje, a tome svjedoči 1956. godina, najsjajnija borba za slobodu u historiji. Sovjeti i komunisti su shvatili lekciju. Na kraju su otišli kući", poručio je Orban.

Nakon toga, govor je nastavio komentirajući rat u Ukrajini.

"Strane su u sukobu već tri godine, a opasnost od širenja rata raste. U posljednjih 70 godina nikada nismo bili toliko blizu svjetskom ratu. Evropski lideri uveli su Zapad u beznadežan rat. Suština 'plana pobjede' koji se predstavlja je da prošire rat, pozovu Ukrajinu u NATO i premjeste rat na rusko tlo", mišljenja je mađarski premijer.

Naveo je i kako se Ukrajina tim planom obavezuje da će svojom vojskom garantovati sigurnost cijele Evrope.

"Drugim riječima, mi Mađari bismo se jednog jutra probudili i otkrili da su slavenski vojnici sa istoka ponovo stacionirani u Mađarskoj. Mi to ne želimo, ali pritisak iz Brisela svakim danom je sve veći. Mi Mađari moramo da odlučimo da li želimo da ratujemo protiv Rusije", ističe Orban.

U svom govoru mađarski premijer kritikovao je i Brisel.

"Nezavisna Mađarska je neprihvatljiva za Brisel i zato žele da nam postave marionetsku vladu. Na to treba dati čvrst odgovor kao 1956. godine. Postoji stranka koju žele da nam stave na vrat. Imamo lidera i idealnog šefa marionetske vlade. Međutim, borca za slobodu ne čine gluposti, bitna su djela", zaključio je premijer Mađarske i lider stranke Fidesz Viktor Orban.